Тимът на Бразилия се измъкна със спорна дузпа в мача на откриването на световното - 2:1 срещу Хърватия. Пред повече от 60 000 зрители в Сао Пауло домакините се оказаха в ролята на догонващи в 11-ата минута, когато при акция на гостите Марсело си вкара автогол. Суперзвездата Неймар извади своите от шока с хубав гол в 29-ата. 

20 минути преди края японският съдия отсъди пресилен 11-метров удар за Бразилия, въпреки че все пак имаше задържане срещу Фред в наказателното поле. А от бялата точка Неймар успокои "селесао", като при ударът му топката бе избита от вратаря Стипе Плетикоса, но въпреки това опъна мрежата.

Хърватите се вдигнаха на щурм и не бяха далеч от изравняване, но нов гол падна в тяхната врата, дело на Оскар в 90-ата. Така, макар и колебливо, "златистите" направиха първа крачка към голямата цел - световната купа. Ако е вярно, че фаворитите почти винаги тръгват трудно, то за тях всичко е наред, но все пак проличаха тревожни за домакините сигнали с играта на тима на Луис Филипе Сколари.

Президентът на страната Дилма Русеф изрази бурно радостта си в ложите на стадиона, а край нея имаше още 11 държавни глави. В същото време в Сао Пауло полицията трябваше да употреби сила, за да се справи с няколко демонстрации.Така е вече от месеци в Страната на кафето, а явно ще се сбъднат заканите на протестиращите, че ще засилят изявите си.

Откриването на световното пък бе пъстро и цветно, с много танцьори и елементи от историята и културата на Бразилия. Недостатъчно впечатляващо обаче, не и за 12 милиарда, колкото струва мондиала, заради които хиляди бразилци стачкуват и протестират.

Очаквайте сутринта отзиви и коментари!