Инвестиционният фонд от ЮАР „Ню Юръп пропърти инвестмънтс” ще е новият собственик на The Mall на бул. „Цариградско шосе” в София. Сделката ще бъде финализирана в първите седмици на 2017 г. – почти седем години след откриването на търговско-развлекателния център с над 200 магазина.

Продавач е корабният магнат Виктор Рестис, един от най-богатите гърци, чрез фонда „Асос кепитъл”. Рестис купи The Mall през 2008 г. от френската компания „Карфур” и гръцкия й партньор „Маринопулос”, още докато обектът беше в строеж (бел. ред. – в сделката не влизаше хипермаркет „Карфур”). Обявената тогава цена беше близо 200 млн. евро, но после стана ясно, че е имало предоговаряне и сделката е за 152,3 млн. евро.

За настоящата продажба още няма обявени параметри. Предварителните сигнали са за цена между 70-120 млн. евро, като новият собственик ще поеме и дълг за 60-65 млн. евро. За 2015 г. The Mall има 27,3 млн. лв. приходи от наеми и такси. Оперативната печалба преди амортизации е 19,36 млн. лв., а чистата печалба след всички разходи - 0,762 млн. лв.

През 2013 г. милиардерът Рестис беше арестуван от гръцките власти, заради обвинения в пране на пари и финансови измами. Още тогава тръгнаха спекулации, че молът на бул. „Цариградско шосе” ще бъде продаден. През октомври 2016 г. Рестис бе оправдан по всички обвинения от Върховния съд в Гърция.

Търговската площ на The Mall е 51 600 кв. м. А заедно с хипермаркета е 66 600 кв. м.

Акциите на „Ню Юръп пропърти инвестмънтс” се търгуват на борсата в Йоханесбург (ЮАР), както и на фондовия пазар в Букурещ (Румъния). Фондът е определян като южноафрикански предвид основните акционери в него. Най-голям процент държи инвестиционната компания „Фортрес” от ЮАР, в която участие имат и местни пенсионни фондове. Веднага след нея е "Публичната инвестиционна корпорация", която е 100% собственост на правителството на ЮАР и която управлява активи за над 150 млрд. щатски долара.

До неотдавна акциите на „Ню Юръп пропърти инвестмънтс” се търгуваха и на алтернативния сегмент (AIM) на Лондонската фондова борса, но ръководството реши да направи делистване.

В управлението на „Ню Юръп пропърти инвестмънтс” преобладават мениджъри от Румъния и ЮАР. Независим президент е Дан Паскариу, председател на Надзорния съвет на Уникредит банк-Румъния, а Алекс Морар е главен изпълнителен директор. Паскариу е един от легендарните банкери в северната ни съседка, основател и първи президент на Румънската банкова асоциация, както и съосновател на румънския банков институт.

„Ню Юръп пропърти инвестмънтс” е основан през 2007 г. с идеята да инвестира в първокласни търговски и офис сгради – първоначално в Румъния, а после и в други страни от Централна и Източна Европа.

Към днешна дата „Ню Юръп пропърти инвестмънтс” притежава 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса на обща стойност 1,92 млрд. евро. Имотите са главно в Румъния („Мега мол”, „Променада мол” и Iris Titan в Букурещ, „Браила мол” и т.н.), но и в Словакия, Хърватия („Арена център” в Загреб), Чехия и Сърбия.

The Mall се намира на оживения булевард "Цариградско шосе" между офис комплексите "Мегапарк" и "Европейски търговски център".

Покупката на The Mall е първата сделка на фонда в България. Обектът на бул. „Цариградско шосе” бе открит през април 2010 г. Търговската му площ е 66 600 кв. м, но това е заедно с хипемаркета, който е 15 000 кв. метра.

Огромният хипермаркет в търговския комплекс работеше под марката „Карфур” допреди няколко месеца, но бе затворен. През юни т.г. помещението смени собствеността си, след като закъса досегашният притежател - гръцката „Маринопулос”. Обектът бе придобит на публичен търг от финансиращата банка – Уникредит Булбанк.

Празничното настроение завладя и The Mall тези дни. А дядо Коледа донесе нов собственик на търговско-развлекателния център.