Хърватия беснее след дузпата, с която Бразилия обърна и впоследствие спечели с 3:1 мача на откриването на световното. Пресата в балканската страна отстро осъжда решението на японския съдия Юичи Нашимура в 70-ата минута. Световните медии, анализатори и легенди на футбола също са на мнение, че отсъждането на рефера е било скандално. Английското величие Гери Линекер например, голмайстор на мондиала в Мексико през 1986 г., а сега коментатор по ВВС, иронизира Нашимура. По-долу можете да видите ситуацията.

"Ако това е дузпа, тогава да спрем да играем футбол още сега, реагира треньорът на балканския отбор Нико Ковач. - По-добре да играем баскетбол. Това е срам! Постоянно се говори за уважение, но такова не бе проявено към Хърватия. Щом световното първенство започва по този начин, може би трябва да се откажем и да се прибираме още сега. Съдията изобщо не беше на ниво. Два милиарда и половина зрители по целия свят видяха, че това не бе дузпа. Това бе лош избор за арбитър за мач на откриването. Доволен съм от моите футболисти, те играха отлично, за мен е чест да бъда техен треньор."

Ковач припомни любопитен факт: Нашимура бе съдия на четвъртфинала Бразилия - Холандия (1:2) на световното в Южна Африка преди четири години. Тогава той имаше ключово решение в мача, като вдигна червен картон на Филипе Мело от "селесао".

Логично бразилският лагер е на обратното мнение: че е имало дузпа.

"Не знам какво е говорил Ковач, но за мен това бе правилно решение, рече Луис Филипе Сколари, селекционерът на "селесао". - Има неща, които всеки интерпретира различно. Ситуацията предполага такива интерпретации. Гледах повторение на положението десет пъти в съблекалнята и съм съгласен със съдията. Играчите бяха фатастични. Те запазиха спокойствие в първия двубой на световното, което не е лесна задача. Логично имаше голямо напрежение. Феновете заслужават огромна благодарност. Те създадоха извънземна атмосфера, атмосферата на терена бе неописуема. Отборът на Хърватия същo се представи добре. Те показаха чудесни атаки по фланговете, поздравлявам ги."