2016-а ни отне още една звезда. Кари Фишър, която изгря с филмовата сага „Междузвездни войни“, отлетя завинаги. Принцеса Лея отпътува за една далечна галактика, в края на вселената. Актрисата издъхна на 60 години, след като преди седмица бе покосена от инфаркт по време на полет. До смъртта си Фишър не е идвала в съзнание.

„С дълбока тъга съобщаваме, Били Лурд потвърди, че нейната майка Кари Фишър е починала тази сутрин в 8,55 ч.“заяви Саймън Холс, говорител на семейството на Фишер, в изявление за списание „Пийпъл“.

Фишър получи инфаркт миналата седмица на борда на самолет, летящ за Лос Анджелис, 15 минути преди кацането. Лекар на брода й прилага животоспасяващи процедури до пристигането на парамедиците, които я откарват в Медицинския център на Калифорнийския университет, където е поставена на изкуствено дишане.

Кари, дъщеря на екранната легенда Деби Рейнолдс и певеца Еди Фишър, прави актьорския си дебют в спектакъл на Бродуей още като тийнейджърка, заедно с майка си. След като дебютира и на големия екран през 1975 г. в „Шампоан“, тя се записва и учи за кратко драматично изкуство в Лондон, преди през 1977-а, на 19 г. да получи ролята на принцеса Лея в епоса „Междузвездни войни“ на Джордж Лукас.

Тя няма приятели, няма семейство, а планетата й е взривен за секунди – така че всичко, с което разполага, е кауза – каза Фишер за ролята си пред списание „Ролинг Стоун“ през 1983 г.  – От първия филм [„Нова надежда“], тя е просто войник, на първа линия и в центъра. Ясно беше, че единственият начин този образ да бъде силен, беше тя да е гневна. В „Завръщането на джедаите“ й се наложи да бъде по-женствена, по-подкрепяща, по-нежна. Но нека не забравяме, че тези филми са основно момчешки фантазии. Така че другият начин да ме направят още по-женствена, беше да ме накарат да си сваля дрехите.“

Кари Фишър като принцеса Леа в „Завръщането на джедаите“

Кари Фишър като принцеса Лея в „Завръщането на джедаите“

Кари Фишър виждаше паралели между принцеса Лея, изгубената дъщеря на злодея в поредицата Дарт Вейдър, и собственото си детство – като дъщеря на две суперзвезди от 50-те тя преживява както широко отразените в медиите разводи на майка си, така и проблемите на баща си с наркотиците.

„Истинският баща на Лея е оставил майка й още бременна, затова тя се омъжва за крал Органа. Аз бях осиновена и растях отделно от другите хора, защото бях принцеса – обяснява Фишър. – Много общи неща има между мен и Лея. Татко мина към тъмната страна, а мама се омъжи за милионер. Брат ми и аз потеглихме в различни посоки – той тръгна към Исус, а аз се заех да работя над себе си, за да ставам все по-добра и по-добра. Беше странно.“

Кари Фишър на 16 декември 2015 г., на премиерата на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

Кари Фишър на 16 декември 2015 г., на премиерата на „Междузвездни войни: Силата се пробужда

По време на кариерата си Фишър говореше свободно за борбите си с психични заболявания – актрисата е с диагноза биполярно разстройство – и за употребата на наркотици. Призна си, че е злоупотребявала с кокаин по време на снимките на „Империята отвръща на удара“, както и с лекарства по рецепта.

„Наркотиците ме караха да се чувствам нормално“сподели Фишър през 2001 г.

Нейният биографичен моноспектакъл Wishful Drinking (Пожелателно пиене) бе посветен на битката й с пристрастяването.

Принцеса Лея

Принцеса Лея

Освен ролята на Лея в оригиналната трилогия „Междузвездни войни“ и отново през 2015 г. в „Силата се пробужда“, Фишър игра и във филми като „Блус брадърс“, „Когато Хари срещна Сали“, „Хана и нейните сестри“ на Уди Алън… Очакваше се да повтори ролята на Лея и в предстоящите епизоди VIII и IX от „Междузвездни войни“.

Хан Соло, принцеса Лея и Люк в „Междузвездни войни“

Хан Соло, принцеса Лея и Люк в „Междузвездни войни“

Кари Фишър и Харисън Форд отново заедно като принцеса Лея и Хан Соло в „Силата се пробужда“

Кари Фишър и Харисън Форд отново заедно като принцеса Лея и Хан Соло в продължението „Силата се пробужда“

През 1990 г., Фишър превърна своя полу-автобиографичен мемоар „Поздрави от Холивуд“, в който описва подробно наркотичните си зависимости и опитите да се откаже от тях, за клиниките за рехабилитация, както и за връзката с майка й, в игрален филм с участието на Мерил Стрийп. Фишър бе номинирана за най-добър сценарий за наградата BAFTA, а Стрийп спечели номинация за „Оскар“ за най-добра актриса, с превъплъщението си в алтер егото на Фишър Сюзан във филма.

Кари Фишър е автор на четири романа и е бивша съпруга на певеца и композитор Пол Саймън, за когото тя бе омъжена в продължение на една година през 1983-а. Фишър имаше и друга, дълга връзка, от която е родила дъщеря си, Били Лурд.

Площад "Славейков".