На жилищния пазар се заражда нова психоза, каквато не е наблюдавана от годините преди кризата (финансова, икономическа, имотна). През ноември банките в страната са отпуснали 231,6 млн. лв. под формата на ипотечни кредити - абсолютен рекорд за последните години.

Това показва статистиката на БНБ. В тази сума влиза и т. нар. рефинансиране - прехвърляне на кредит от една банка към друга, предлагаща по-добри условия. Но не се обхващат потребителските кредити, които се използват за покупка на жилище (тези случаи не са малко).

При 22 работни дни през миналия месец, това означава, че клиентите на кредитните институции са теглили по 10,5 млн. лв. на ден. По данни на Агенцията по вписванията новите заеми са главно в София, Пловдив и другите 4-5 по-големи града. Една от причините за този "кредитен бум" са ниските лихви, които през ноември са паднали до рекордно ниски нива - 4,56% в левове и 5,09% в евро.

За да придобиете по-ясна представа какво яко раздаване на кредити е имало, ето малко числа: през ноември 2015 г. отпуснатите заеми за нов дом бяха 158,3 млн. лв. Тоест, на годишна база увеличението е с 46%.

Връщаме се още по-назад - в разгара на икономическата депресия у нас - през ноември 2009 г. сумата за нови жилищни кредити възлизаше на 103,5 млн. лв. Тоест, оттогава увеличението е 2,2 пъти (бел. ред. - въобще тогава имало ли е пазар).

И за да е пълно сравнението, даваме статистиката от 2007 г., когато банковата система отчете най-силния ноември в новата си история по отношение на жилищното кредитиране - 361,9 млн. лв.

Раздадени жилищни кредити през ноември

Година 2007  2008   2009  2011   2015   2016

Обем     361,9 167,6  103,5 102,8  158,3  231,6

(в млн. лв.)

За тези, които са млади и не помнят, ще поясним, че през 2007 г. в България се бе развихрила тотална спекула с имоти. В недвижима собственост се насочваха пари от всички сектори на икономиката. Населението купуваше второ и трето жилище със свободните си авоари. Банките даваха кредити при супер облекчени условия - не толкова като лихви, а като процент на обезпечение, изискване за доход и т. н. А чуждестранни компании се напредварваха да придобиват терени на нереално високи цени и 10 години по-късно повечето още не са се отървали от тях.

Причината за истерията от 2005-2008 г. може да се определи като "перфектната буря" - наличие на много фактори по едно и също време: силен ръст на икономиката, присъединяване към ЕС, което доведе до прилив на чуждестранни инвеститори, сравнително ниски цени на имотите (като абсолютна стойност, но не и като съотношение спрямо доходите).

През 2007 г., само за 12 месеца, цените на жилищата в страната нараснаха с 30% (по данни на НСИ), което постави България на първо място в света. Година по-късно започна кризата и се видя, че всичко е един голям балон. В следващите 3-4 години жилищата загубиха 35-40% от стойността си, а хиляди хора с финансови проблеми останаха без апартаментите си, след като не можеха да обслужват дълговете си.

Дали пазарът се завръща към тази ненормалност? Предстои да видим. Или участниците на пазара са си взели поука, или историята ще се повтори: първо като трагедия, после като фарс (по Карл Маркс).