Правителството на Бойко Борисов в оставка е направило ударно харчене в последните седмици от работата си. Това съобщи бТВ.

По груби сметки гласуваните допълнителни разходи са в размер на 2,5 млрд. лв. В тази сума влизат парите по загубеното дело за "Белене", които бяха преведени на "Атомстройекспорт" - 1,2 млрд. лв. Друг 1 милиард е отишъл към програмата за саниране, което решение било определено като "спорно" от експерти.

Министерският съвет е дал допълнителни пари за общини, министерства и болници. Десет милиона лева, които са беспорни, били насочени за пострадалите от трагедията в Хитрино, но никой не обяснил по какъв начин е изчислена сумата.

По правило декември е месец, в който държавата гледа да "занули" на финансов жаргон (да извършат повече разходи при състояние на излишък), защото иначе парите ще отидат във фискалния резерв, а оттам трудно се вадят, се казва в репортажа.

От бТВ напомниха и друго неписано правило - че преди избори винаги се харчи ударно. И дадоха пример с чешмичките при управлението на Симеон Сакскобургготски и ударното прекрояване на бюджет по време на Тройната коалиция, за да се наместят милиарди. Сега ситуацията била "две в едно".

Според експерти част от разходите може да се спестят.

"Тук говорим за пари на данъкоплатците. Има изключително много малки разходи от по няколко милиона, няколко хиляди тук и там. Очевидно показват един стремеж да се изхарчи колкото се може повече", коментира Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Коментарът от финансовото министерство бил, че такъв е нормалният бюджетен ритъм. Заедно с ударното харчене, краят на годината е период и за ударни обществени поръчки, напомня бТВ.

Управляващите имат да разпределят и още около 1 милиард лева - толкова се очертава да е бюджетният излишък. Икономисти съветват тези пари да се спестят, защото прогнозите за 2017 г. са за по-трудна година за икономиката.