Регистрираните телефонни измами за годината са намалели с близо 200 бройки - от 880 до около 670. Това са 23-24 % по-малко или близо една четвърт.

Това отчете пред Нова тв инспектор Георги Несторов от Главна дирекция "Национална полиция".

Споед полицая разкритите са близо 150, но в таи бройка се включват и стари - от предни години. Като цяло ГДНП отчита ръст на разкриваемостта с 2-3 %

Трудното е, че реалният извършител на измамата е някъде другаде – има няколко населени места, където са концентрирани измамниците, но са мобилни - могат да бъдат и на стотици километри, каза Несторов.

Полицията отчита, че регистрацията кой си купува предплатени карти с импулси не работи - има хора с хиляди СИМ карти, регистрирани на тяхно име.

Несторов каза още, че се работи и в "насрещната" посока - да се проучва произходът на средствата за палатите в селища, които са печално известни със своите измамници. Но там са зависими от закона за отнемане на противозаконното имущество.

Схемата винаги е една и съща, само легендите са различни – дали пострадал близък при катастрофа, дали задържан близък при ПТП с пострадало дете, а последната година много сериозно се разви сценарият с полицейската операция - предупреди той.

"Няма вариант, при който полицията или който и да е държавен орган да ви поиска пари на ръка! Не давайте пари при никакви обстоятелства", каза полицаят.

Той дори разказа за схема, при която уж търсят преводачи за арестуван чужденец, т.е. - мишена са интелигентни и образовани хора, които знаят езици и въпреки това се "връзват".

В 90 % от случаите мулетата, които прибират парите, въобще не познават основния извършител - самият измамник се крие от мулетата, каза той.