Природният газ ще поскъпне с 4,65% от 1 януари 2017 г. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Цените на топлинната енергия (парното) и на електроенергията няма да бъдат повишавани", съобщи пред журналисти Иван Иванов, председател на комисията.

Цената за първото тримесечие на 2017 г., по която "Булгаргаз" ще продава синьото гориво на крайни снабдители и клиенти, ще бъде 280,21 лв. на 1000 куб. м (без акциз и ДДС). В сумата не е включена таксата за пренос през газопреносната мрежа. До определянето й по приета от КЕВР нова методика, клиентите ще заплащат по 19,73 лв. на 1000 куб. м.

"Булгаргаз" ще превежда парите за пренос на "Булгартрансгаз", съобщи още Иван Иванов.

Общественият доставчик поиска поскъпване на природния газ с 13,53% от Нова година, заради по-високите цени на алтернативните горива (петрол) по международните пазари, промените в калоричността на синьото гориво и по-скъпия американски долар. КЕВР обаче не намери достатъчно аргументи да подкрепи това искане. Според държавната комисия компанията има 40 млн. лв. надвзети приходи за 2016 г. и те следва да бъдат компенсирани.

От "Булгаргаз" коментираха, че приетото увеличение с 4,65% няма да покрива разходите на дружеството за доставка на природен газ и това ще доведе до загуби в размер на 34 млн. лв.

От КЕВР съобщиха още, че през първото тримесечие на 2017 г. клиентите, присъединени към мрежа ниско налягане, собственост на „Булгартрансгаз”, освен цена за природен газ и за пренос, ще заплащат и цена в размер на 7.72 лв./1000 nm3(без акциз и ДДС).