В последния работен ден от годината Комисията за финансов надзор (КФН) прие наредба, с която на практика се урежда обменът на информация между институциите и застрахователите за задължителната "Гражданска отговорност". Документът отваря вратите за въвеждане на принципа бонус-малус при тези полици, за който се говори от години, пише "Дневник".

При него цената на застраховката ще зависи от това дали съответният шофьор е правил нарушения или не, а не просто - както досега - от възрастта, марката на автомобила, кубатурата и пр.

Какво се променя

Приетата от комисията наредба е за регистрите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки. Тя е одобрена днес и от министрите на вътрешните работи и на транспорта, с които се приема съвместно.

С тази наредба се урежда достъпът на застрахователите до данни от МВР чрез онлайн връзка в реално време, като при сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите ползвателите на застрахователни услуги ще предоставят само регистрационния номер на превозното средство и номера на свидетелството му за регистрация (номер на талон). Така полиците ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талона-номер на рамата, кубатура, мощност, собственици и т.н.

Това ще спести време и евентуални неприятни ситуации за застрахованите, тъй като се елиминира риска от грешка при въвеждането на данните, посочват от комисията. Освен това с наредбата се създава и правната и техническа рамка МВР да предоставя на застрахователите чрез онлайн услуга информация за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Тази информация ще бъде елемент от системата "бонус-малус" и по този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.

Обменът на данни в реално време и съответно сключването на полици по описания начин трябва да започне от началото на август 2017 г.

Застраховките отиват онлайн в Гаранционния фонд

Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН. По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици.

С наредбата се урежда и поддържането на регистър на предявените и изплатените претенции и регистър по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и по застраховка "Автокаско", с което КФН ще може да проследява по електронен път всяка заведена претенция.

Чрез регистъра на претенциите КФН ще осъществява и постоянен контрол дали застрахователите разполагат с достатъчни резерви да изплащат обезщетения по автомобилни застраховки, които заедно формират над 70% от пазара на застрахователни услуги.

По-добре късно...

Възможността цената на задължителната шофьорска застраховка да е по-изгодна за изрядните водачи се обсъжда от над 10 години, но досега не беше правена крачка към въвеждането й. Първата бе направена с промени в Кодекса за застраховането, който влезе в сила през януари. Текстовете предвиждаха до една година да се осигури възможност за сключването на индивидуална "Гражданска отговорност" на автомобилистите, при която не възрастта и видът на автомобила, а качествата на водача ще определят цената.

В края на октомври Гаранционният фонд на застрахователите пусна търг за написване на методологията, по която ще става това. Документът трябва да даде решение на всякакви казуси, които биха възникнали при въвеждането на бонус-малус. Сред тях са случаите, в които дълги години кола се управлява с изрично пълномощно от собственика, съсобственост върху автомобил от повече от едно физическо лице; собственост от юридическо лице; прехвърляне на собствеността