Световното първенство по футбол започна, вероятно вече сте заредили хладилника с бира и някои от онези "хрупкави мезета",  които лекари и диетолози ни съветват да избягваме. Чипс, газирани напитки, шоколади и бонбони са някои от лакомствата брандирани с логото на Мондиала. Ще си купуваме ли повече от тях и как ще обясним на детето, че пепсито е вредно, въпреки че върху бутилката има лик на любим футболист?

От асоциация "Активни потребители" насочват вниманието ни към онлайн кампания, която цели да изтъкне как хранителната индустрия използва международни спортни поводи да продават храни с високо съдържание на сол, захар или мазнини. Според експерти от организацията Световното се ползва като повод за маркетинг реклама на нездравословни продукти. От асоциацията са загрижени най-вече за децата, тъй като според тях "футболните лакомства" може да направят връзка между вредните храни и спорта у най-малките. 

От Потребителския Интернационал приканват за събиране на рекламни материали, в които са използвани снимки на футболисти и други изображения, свързани със Световното първенство. Материалите ще бъдат публикувани в Twitter и Faceboоk, за да покажат на потребителите нездравословния маркетинг на хранителната индустрия. Идеята се приема добре от доста родители, но според други храненето на децата и възпитаването на полезни хранителни навици е единствено тяхна отговорност, и дори любимите спортове не биха ги накарали да купуват повече чипсове и снаксове. 

Действително хранителните гиганти сключват солидни контракти с футболисти и дори цели тимове, за да продават повече продукти. Футболът е любим спорт на милиони по света, което е ключов фактор в маркетинговите стратегии на много компании. Усмихнатият Лео Меси например рекламира от няколко години чипсовете Lays. Разбира се, че стратегията е повече от успешна, когато в списъка с покупки има и "чипса на Меси". 

Бъдете информирани потребители и изтъкнете на най-малките здравословните ползи от спорта.  Припомнете им също, че аржентинският нападател не е станал супер звезда, хапвайки вредни храни.