България още не е представила кандидатура за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която стана главен изпълнителен директор на Световната банка, каза днес говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

"Още нямаме кандидатура, защото българското правителство трябва да посочи някого и както знаете, случаят не е такъв", каза той в отговор на въпрос на Клуб Z.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер повери ресорите на Георгиева - бюджет и човешки ресурси - на германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, чиито досегашни отговорности в дигиталната икономика преминаха в портфейла на наблюдаващия го зам.-председател Андрус Ансип от Естония. Йотингер също е предложен за зам.-председател, каквато беше Георгиева. Предстои му изслушване за утвърждаване от Европейския парламент.

Тези промени означават, че Юнкер трябва да търси за България ресор. Той може или да измисли нов, или да го отдели от съществуващите портфейли.

Схинас добави, че Комисията се очаква да публикува докладите за правосъдието и вътрешните работи в България и в Румъния в края на януари. Още не е определена дата.