Няма друго национално радио в Европейския съюз, което да плаща толкова нисък процент от субсидията си за музикално съдържание, като БНР. Това се посочва в официална позиция от „Музикаутор“ по отношение на спора, разразил се с обществената медия в последните дни.

„През последните пет години БНР заплаща 1% от държавната си субсидия и 4,55% върху приходите си от реклама – посочват от организацията. – Държавната субсидия се отпуска за генериране на разнообразно съдържание и разпространението му в изпълнение на обществената функция на медията. Музиката, правата за която се управляват от „Музикаутор“, надвишава 50% от програмното време/съдържанието в ефира на БНР. Подчертаваме, че в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си (Румъния – 3,25%, Естония – 4,5%, Италия – 5%, Гърция – 2,2%, Испания – 3,6%, Дания – 3,5% и т.н.).“

Организацията, която управлява правата на 14 милиона произведения от 2,5 млн. творци от цял свят, посочва, че с годините тарифата към частните радиа се е движила стъпаловидно нагоре, за да се постигнат „справедливи нива, около средните за Европа“. Не такова обаче е било положението с БНР, като в момента, според „Музикаутор“, разминаването е близо четири пъти, което е безпрецедентна практика в ЕС.

Посочва се още, че е бил предложен модел за постепенен ръст на възнагражденията, чрез който за 3-4 години те да достигнат около 4,4% от приходите и така да са сходни с условията на частните радиа.

До БНР са били изпратени две покани за преговори през юни 2016 г., но до ноември не е била получена „реално никаква обратна връзка“. Така и на 22 ноември е било пратено предизвестие за прекратяването на договора, считано от първия ден на 2017-а.

На 21 декември е била изпратена и забраната за ползване на представлявания от „Музикаутор“ репертоар до постигане на споразумение, а чак на 27 декември БНР е изпратило първо финансово предложение, „твърде далеч от параметрите, обсъждани на предходните срещи“, се казва още в позицията.

„Трябва да подчертаем, че БНР признава значението и нуждата от разнообразна музика за съдържанието в ефира си, но в същото време принизява стойността ѝ, като претендира, че 1% от държавната субсидия за 50% музика е напълно достатъчно и справедливо за авторите!“, заявяват още от организацията.

„Музикаутор“ упреква още радиото, че не е направило нищо, за да защити бюджета си за 2017-а пред парламентарната комисия по култура и медии – въпреки че било наясно с искането за увеличаване на възнагражденията за авторски права.

„Относно акцията на БНР от последните дни, за „Музикаутор“ е абсолютно неприемливо държавна медия, която следва да води национално отговорна политика, да противопоставя обществеността на композиторите и авторите“, посочва се още в писмото.

В заключение се изразява надежда и за това БНР да подходи „по-експедитивно и отговорни“ в последващите разговори – „с медиацията на Съвета за електронни медии“.

"Площад Славейков"