Министерството на икономиката и енергетиката влезе в обяснителен режим и смекчи рязко позицията си за "Южен поток" след като посрещна гости от Еврокомисията. От Брюксел бяха изпратили само чиновници на ниско ниво, което е ясен знак за отношението на ЕК към министър Драгомир Стойнев.

Нямаме никакви намерения да правим отстъпление от европейското законодателство. България отстоява позицията си на коректен партньор и член на ЕС. Това каза зам.-министър Иван Айолов след срещата с еврочиновниците.

От пресслужбата на ведомството уточниха, че на срещата са били обсъдени законодателните промени по морската част на проекта "Южен поток", както и подготвяните правни аргументи от българска страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга. Станало е дума също и за Междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".


Айолов казал още, че разчита на обективната и експертна оценка на Европейската комисия. Според него политизирането на проблемите в българската енергетика е опасно и единствено ще навреди на сектора и националните интереси.

Зам.-министърът се опитал да обясни, че внесените законодателни промени за морската част на проекта "Южен поток" се правят заради пропуск в българското законодателство, а от опозицията само критикували поправките без да предложат нищо конструктивно. Те обаче можели да преправят закона между първото и второто четене на закона, уверява Айолов.


"Ние сме тук, за да продължим диалога с българското правителство. Нашето мнение е, че "Южен поток" трябва да бъде изпълнен по законите на европейското законодателство, спазвайки законите за конкуренцията и прозрачността при изпълнението на този проект". Това каза Инге Бернаерц от Главна дирекция "Eнергетика" към Европейската комисия.

Брюксел вече стартира ускорена процедура срещу България именно заради "Южен поток". До 4-и юли т.г. страната ни трябва да изпрати писмени обяснения по проекта. В момента информацията се подготвя и обобщава, обясняват от иикономическото министерство.