Софийският градски съд (СГС) осъди на втора и окончателна инстанция „Монитор“ ЕООД заради публикация от 11 юли 2015 година. Заглавието тогава гласеше „Цонева и Генов в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров“.

Сега изданието на Ирена Кръстева и Делян Пеевски ще трябва да заплати по 3000 лева на Антоанета Цонева и Асен Генов, защото не е представило доказателства за твърденията в публикацията.

Ответникът не е ангажирал доказателства, от които да се установи, че процесните твърдения са верни, а тежестта за установяване на това обстоятелство при условията на пълно и главно доказване е именно негова“, се казва в мотивите на съдебния състав, председателстван от Златка Чолева.

Същите твърдения за „платени протести“ срещу главния прокурор Сотир Цацаров са били публикувани в притежавания също от Пеевски вестник „Телеграф“, както и в гравитиращото около него по това време онлайн издание „Пик. Един и същи текст е публикуван с различни заглавия.

Публикацията в "Телеграф".

Например, под заглавие „„Протестна мрежа” на спешна спявка с марионетките на Командира Радан Кънев и Атанас Атанасов“, се съдържат изреченията:

„Протестърите, сред които Асен Генов и Антоанета Цонева, обаче са ожалили, че не могат да съберат повече от 20-30 от дежурните си викачи, поради което се родила идеята за набиране на платена агитка“.

„…уговорката е пред Съдебната палата във вторник да се съберат около 500 души – предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.“

„Монитор“ ЕООД отново не е представило доказателства за тези твърдения.

Съдът намира, че така изложените словосъчетания отговарят по своята същност на посочените по-горе дефиниции на понятията „обида“ и „клевета“. Макар да не представлява забранена от закона дейност, заплащането на суми за извършване на протест е несъмнено неморална такава“, пише в решението на СГС.

Съдийският състав се мотивира и по-подробно защо твърденията за платени протести нарушават духа на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи:

„То противоречи и на правилата на морала в рамките на демократичното общество, което гарантира свободата на изразяване на мнение. Това е така, защото превръща протеста от средство за мирно изразяване на личните социално-политически убеждения на гражданите, каквото е неговото предназначение, в средство за придобиване на облаги вследствие на застъпване на тези и убеждения, каквито участващите в протеста граждани не споделят“.

Съдът е осъдил „Монитор“ ЕООД да заплати 366,67 лева разноски по делото, а Цонева и Генов – по 30 лева.