Съмненията че доскорошните партньори Цветан Василев и Делян Пеевски са влезли в остър конфликт получиха съвсем официално потвърждение в интервю на изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Георги Христов пред бТВ. 

На въпрос скараха ли се депутатът от ДПС и банкерът, Христов отговори:

„Това дали са се скарали или не... Мога да кажа, че има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев, което е изнесено извън границите и рамките на тази институция (КТБ – бел. ред.). Макар че фирми, които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка”.

Клуб Z вече публикува информация, според която кредити отпуснати от КТБ на фирми, свързвани с Пеевски, са обявени за предсрочно изискуеми. Така в момента част от тях се рефинансират от други трезори.

В интервюто за бТВ Христов не коментира реда на събитията в отношенията между Пеевски и Василев – дали първо е бил конфликтът, а след това отказът от обслужване на кредити или обратното.

„Фактът е, че ние сме длъжни като управляващи чужди пари да защитим тези наши активи. Т. е. всички процесуални действия, които извършваме, са в рамките на закона и в тях – къде с по-голям успех, къде с по-малък, вървим напред”, допълни той.

За разпитите на шефове в КТБ, за които стана ясно в сряда, Христов уточни, че показания са дали шест, а не 12 души, както обявиха някои медии. Все още на разпит от Управителния съвет не са ходили Цветан Василев, Орлин Русев и Илиан Зафиров – заради ангажименти в чужбина.

„Познавайки г-н Василев от толкова време, едва ли той ще се крие. Тук въпросът е, че вероятно целият мащаб на тази кампания, целият мащаб на публичното говорене на прокуратурата и следствените органи изкривява и манипулира какво се случва”, каза Христов.

Запитан какво се случва, той отговори:

„Случва се една проверка по сигнал на една гражданска група, неформална. Твърдените обстоятелства трябва да бъдат направени с необходимата осторожност, комплексност. А като че ли, на мен ми се струва, че естеството на въпросите, отправени дотук към служителите на КТБ, следователите се запознават с банкирането като такова. Т. е. аз не мога да разбера дали и доколко този сигнал и запознаването с тази нелека материя от следователите, защо трябва да бъде разкривана. Нямам друга причина, която да виждам, освен да бъде омаскарена самата институция. Някак си публичното говорене, когато правиш една предварителна проверка, трябва да бъде за стадия, на който се намира проверката, а не за това колко хора са разпитвани, какви офиси са...”.

Той допълни, че днес в офиси на КТБ в сградата на бул. "Цар Борис" не са извършвани никакви действия от страна на прокуратурата. Акцията е била от шести етаж нагоре, където има фирми. Някои от тях са свързани с Василев, уточни Христов, но "това съвпадение не може да бъде проектирано върху самата банка".