Напрежение в СДС само около 3 месеца преди предсрочните парламентарни избори. Темата - коалициите и партньорствата, в които партията трябва да участва на предстоящия вот. Както и отношението към "инакомислещи" на централното ръководство седесари в последните два месеца.

Това става ясно от писмо на лидера на СДС-София Любен Петров до Националния изпълнителен съвет на формацията, с което Клуб Z разполага. В него столичният председател заявява:

“Преди повече от два месеца изразих на основание становищата на повечето организации и членове в София категоричното си становище пред НИС на СДС, че бъдещето на организацията ни е с ДСБ, като организация с най-близка до нас идеология и електорат, че трябва да стартираме разговори с тях и бях изключително категоричен, че ние нямаме общо бъдеще с ДБГ и оставането с тях в коалиция на бъдещи избори ще погребе СДС!“

В писмото се казва още:

"Не водим преговори с никого за явяване на предстоящите избори, имаме едно подписано споразумение за продължаване на Реформаторският блок от Председателя на СДС, което не е утвърдено от Националния съвет на СДС -  т.е. то не представлява официален документ", пише още Петров.

Председателят на СДС-София, което е и най-голямата организация на партията, заявява още, че "опасността от нови разделения в организацията е голяма, а точно в този момент това изобщо не е необходимо на СДС". 

По думите му тази позиция за партньорствата на партията вероятно е причината за опити за "подмяна на структурите и ръководството, съчетани с натиск върху членове и организации". Според Петров има съмнение, че участие в това са взимали главният секретар на СДС и заместникът му. Оттам все още няма реакция на обвиненията.

Опитите "за подмяна" и заплахи срещу инакомислещи седесари започнали, когато председателят на СДС-Красно село в София поиска оставката на лидера на партията Божирад Лукарски. Тогава от централата поискали изключването на Пламен Антов, става ясно от жалбата до Констролния съвет на партията.

Освен това е имало опит "за нелегитимно свикване на градско събрание на СДС – София от 28.12.2016г. за 05.01.2016г., под благовидният предлог за загриженост от бъдещето на СДС, всъщност е опит за подмяна на ръководството и представителите на СДС – София и в Националният съвет на СДС!", пише още в писмото до синьото ръководство Петров. И добавя:

"Явно някой е решил да си осигури служебна победа за своята позиция в Националният съвет на СДС, като подмени хора и организации!

Формалната подмяна на хора и организации, както и на техните позиции, няма да даде сила на СДС, а ще предизвика точно обратният процес!"

СДС-София настоява да бъде представен отчет за финансовото състояние на СДС, разпределението на субсидията и готовността ни за избори. Той настоява НИС на СДС да обсъди и следните две точки още днес:

Обсъждане и стартиране на консултации с партиите в център-дясно за съвместно явяване на предстоящите избори.

Доклад и финансов отчет от Главният секретар на СДС, за финансовото състояние на партията, разпределението на субсидията и готовността ни за явяване на избори.

"Настоявам след провеждането на консултациите с партиите потенциални партньори, да се свика спешно Националният съвет на партията, на който да се докладват резултатите и да вземем решение за доброто бъдеще на демокрацията и СДС“, се казва още в писмото.

В момента на "Раковски" 134 тече заседание на НИС.

Очаквайте подробности.