ГЕРБ, БСП, президентът Румен Радев и Бойко Борисов заедно обслужват интереса на Васил Божков във връзка с обществената поръчка за тол-системата, а прокуратурата мълчи. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред бТВ.

"И БСП, и ГЕРБ се опитват да дадат тази поръчка на фирми, свързани с Васил Божков. Трябва да се води борба това да не се допусне. Г-н Радев има малка представа и за пореден път е бил подведен от БСП. Излязоха поредица от много сериозни материали, по които откъм властта има пълна тишна, че става дума за нагласяне. Поставянето на тол-системата в съмнителни, меко казано, ръце с помощта на държавата е заличаване на българската държава от картата на общоевропейската сигурност", заяви Кънев.

Според него няма конфликт между ГЕРБ и БСП по темата, а по-скоро "подаване на топката".

Кънев заяви, че много хора в България искат истинско ново дясно.

"Хората видяха, че ГЕРБ не може да предложи дясна политика. 10 години ни се претопля една и съща политика. Много хора търсят начин да направим истинско ново дясно", каза Кънев.

Той уточни, че политиката на неговата партия е ясна и устойчива и много хора я търсят. Кънев декларира, че всеки честен десен човек, който не гледа на политиката като власт на всяка цена, е добре дошъл да разговаря.

"Ние не предлагаме коалиционни формули", каза Кънев.

И допълни, че идеята е личностите в българското дясно и българския център да си стиснат ръцете около една принципна позиция.

Кънев коментира и последните събития в СДС и фактът, че лидерът на софийската организация на партията Любен Петров поиска скъсване на отношенията с ДБГ и търсенето на партньорство с ДСБ.

"Огромното мнозинство от седесарите винаги са търсили промяна. Затова всички сме били седесари. Да се откъснеш от номенклатурата, от мафията, от тази унизена външнополитическа позиция. Това значи да си седесар. Милиони хора в България са седесари", заяви Кънев.

Той каза още, че лидерът на партията Божидар Лукарски не представлява интерес за него.

"Искаме да говорим за политическа промяна, не за техонолгии, споразумения, позиции във властта. Можем ли да съберем в себе си сили, да тръгнем към смела промяна, каквато ГЕРБ не желае? Имаме ли сили да видим колко се промени света", попита Кънев.

Той приветства учредяването на партията "Движение Да, България", на Христо Иванов. И заяви, че вратата на ДСБ е широко отворена за разговор с тази партия. Според него евентуално създаване на антикорупционен блок е добра идея, а изразът е чудесен. Кънев обобщи, че ако ДСБ има общи позиции със СДС и "Движение Да, България" е нормално да вървят заедно, а ако не е така да са конкуренти. Той призова президента Радев "да убеди въшлясалата партия, която го издигна за президент" да подкрепи радикалния възглед за съдебна реформа.

"В момента целият свят е с краката на горе. България се променя заедно със света, трябва да избере накъде върви. Измислената стабилност на Борисов рухна. Европа се променя - някои искат да се разпадне, други да стане по-единна. Българския интерес е единна Европа, но това не значи решенията да се вземат в Берлин и Брюксел", заяви лидерът  на ДСБ.

Според него България трябва да изгради фронт с Италия, Гърция и Румъния заради бежанската, черноморската и финансовата криза, които се сблъскват в нашия регион. Кънев каза още, че предсто сближаване межди Русия и САЩ, което е добра новина за България, но не трябва да допускаме "нова Ялта, ново разпределяне на сфери на влияние"

"Ние не сме победената държава, бомбардирана през 1945 г. Сближаването не може да бъде за наша сметка", заяви Кънев.

Според него Турция  вече е несигурен съюзник и несигурна държава.

"Прокуратурата много пъти е повдигала обвинения, всеки път се е проваляла. Последният случай е Христо Бисеров. Прокруатурата умишлено повдигна обвинение, което да падне в съда, за да измие този депесар, този ортак на Пеевски. Ще отида да се забавлявам в съдебна зала ако въобще се стигне до там".

Така Кънев коментира повдигнатите обвинения срещу Николай Ненчев, Трайчо Трайков и други министри. Според него това е по-скоро черен пиар.