Русия несъмнено се е намесила в президентските избори в САЩ. Това е заявил Джеймс Клапър, директор на Националното разузнаване в САЩ, цитиран от АП.

Пред Комисията за въоръжените сили на Сената Клапър и шефът на Агенцията за национална сигурност адмирал Майкъл Роджърс потвърдиха обвиненията, заради които Белият дом наложи санкции на Русия и експулсира 35 руски дипломати, съобщи Франс прес.

Американското разузнаване смята, че Москва се е намесила в изборния процес, за да помогне на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп да спечели срещу опонентката си от Демократическата партия Хилъри Клинтън.

"Ние смятаме, че само най-високопоставените руски държавници са могли да позволят кражбите и публикуването на данни, свързани с американските избори", се казва в писмените им показания пред комисията.

Русия не се е задоволила само с хакването на компютрите на Демократическата партия и разпространението на нейните имейли, смята Клапър. Тя е провела "многостранна кампания" за намеса в президентските избори, която включва "класическа пропаганда, дезинформация и фалшиви новини", каза той на изслушването си пред сенаторите.

"Руснаците имат дълга история на вмешателства в избори - техни и на други народи, но не мисля, че някога сме виждали по-агресивна и директна кампания по вмешателство в нашия изборен процес, както в този случай", каза Клапър, който напуска високопоставения пост след две седмици.

По думите му целта на руснаците е била подкопаване на доверието в институциите и влияние върху общественото мнение не само в САЩ, а също така в Европа и Евразия.

Президентът Барак Обама е получил доклад за руската намеса и за други чуждестранни вмешателства в американските избори, каза Клапър и допълни, че Русия представлява все по-голяма заплаха за правителствените, военните, дипломатическите и търговските дейности на САЩ. Следващата седмица депутатите ще бъдат информирани за заключенията от доклада за руските хакерски атаки, а малко след това ще бъде публикувана негова некласифицирана версия. По думите на Клапър кибер атаките не са повлияли върху преброяването на гласовете на президентските избори.

На въпрос на председателя на Комисията за въоръжените сили Джон Маккейн дали руските действия представляват акт на война, Клапър отвърна, че това е изцяло политически термин, който е извън обхвата на разузнаването.

Маккейн заяви, че "всеки американец трябва да бъде разтревожен" от руското вмешателство, което определи като "безпрецедентна атака срещу нашата демокрация".

В петък директорите на ЦРУ, ФБР и Клапър ще запознаят новоизбрания президент Доналд Тръмп с подробности от разследването. Тръмп нееднократно постави под съмнение заключенията на разузнаването.

Москва отхвърля обвиненията, че е опитала да повлияе върху изхода на изборите в САЩ и определя санкциите като опит да се нанесе удар върху руско-американските отношения. Президентът Владимир Путин каза, че няма да отвръща на атаката и ще изчака да види какъв ще е новият подход на САЩ, когато Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари 2017 г.