"Откритият олеамид в марка лютеница категорично не е наркотик. Има строга класификация за наркотичните вещества и то не фигурира там. Твърдението, че олеамидът е наркотик е преувеличено и невярно."

Това съобщи по бТВ токсиколожката от ВМА Силвия Стойкова.

По думите й олеамидът не е опасен за здравето и е широко разпространен – в пластмасовите опаковки и в храни, съдържащи растителни мазнини.

От асоциация "Активни потребители" съобщиха, че в една марка лютеница е открито между 0,1 и 1,0% съдържание на олеамид, което не е пренебрежимо малко количество. Данните са потвърдени от белгийска лаборатория. Лютеницата била произведена в Перущица.

"Олеамидът се използва в производството на пластмаси, има го и в смазки. Съвсем случайно беше открит при изследване за оцветители в лютеницата. На апарата, с който се направи изследването, излязоха смущаващи данни. От лабораторията направиха допълнителен тест и стана ясно, че веществото е точно този химикал. Според статии и научни изследвания олеамидът е с упойващи функции, седатив, което означава, че може да води до сънливост. Но не фигурира в официалния списък на наркотични вещества", обясни Богомил Николов, шеф на "Активни потребители".

По думите му напълно възможно е олеамидът да е попаднал случайно в лютеницата.

"Не ми се вярва някой производител целенасочено да го е сложил. Най-вероятно се касае за замърсяване в хода на самото производство. Възможно е от машината да попадне, от някакъв вид смазка", добави Николов. Той добави, че има практика да се внася пюре от най-различни държави. Така че инцидентът може да се е случил в другия край на света. Въпросът е, че такова вещество просто няма такова място в лютеницата.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засега се въздържат от коментар, тъй като правят проверка.

„Олеамидът не е силно отровно вещество. Във фармацевтичната индустрия е изпитвано като антидепресант. Веществото има и сънотворно действие, подобно на марихуаната”, обясни по Нова тв д-р Стефан Иванов от "Активни потребители".

Ефектът му върху хората обаче не е изпитван достатъчно.

"Активни потребители" са изследвали 12 промишлено производени вида лютеница и 3 домашни. В "купешките" е установено голямо количество добавена захар - от 3,5% до 8%, което правело 8-9 чаени лъжички в буркан от 500 гр.

"Захарта е последното нещо, което може да наречем диетично и здравословно. Апелираме към производителите да си променят рецептите", каза Богомил Николов.