Известният британски готвач и телевизионна звезда Джейми Оливър ще затвори шест от италианските си ресторанти в Англия заради трудности в търговията и "натиска и неизвестностите", последвали Брекзит.

Оливър планира за закрие ресторантите в Абърдийн, Ексетър, Челтънхам, Ричмънд, Тънбридж Уелс и Лъдгейт Хил до края на март месец тази година, съобщи "Гардиън". 

"Както знае всеки собственик на ресторант, това е труден пазар, а последиците от Брекзит го направиха още по-трудни", заяви Симон Блейгдън, ръководител на веригата заведения на Оливър. 

Решението ще засегне около 120 работници, което е под 5% от хората, които работят във веригата. От компанията смятат да предложат на тези хора алтернативна работав други италиански ресторанти на компанията. Ако това е невъзможно, ще се мисли и за други предложения. Една от причините за закриване на ресторантите е, че компанията не може да си позволи компромис с качеството на продуктите и нивото на готвене, но разходите за това към момента трудно се покриват от печалбата. 

Към момента Оливър има 42 италиански ресторанта във Великобритания и повече от 36 извън страната, които носят името му. 

“Като цяло бизнесът ни е в много добра форма, завършихме миналата година с добри финансови резултати", каза още управителят на "Джейми Оливър груп".