Паника и страх обхванаха цяла Испания и лагера на националния отбор на световното след 1:5 срещу Холандия снощи. От една страна е тежкото поражение, унизително за актуален първенец на планетата, при това още на старта. Както и въпросителните около игровото поведеиние на "Ла Роха", след като поведе с 1:0.

От друга идва най-сериозното последствие от загубата: очертаващото се второ място (в най-добрия случай, освен ако не стане чудо) и осминафинал срещу победителя в група "А". А най-вероятно това ще е Бразилия. "Златистите" спечелиха с 3:1 срещу най-сериозния си конкурент в квартета - Хърватия. 

Дори да се казваш Испания, последното, което ти се иска е осминафинал срещу домакина на мондиала. А това ни връща към един любопитен факт от историята. На световното през 1950 г., отново в Страната на кафето, иберийците губят първия си двубой с 1:6 от... Бразилия. Това е най-тежката им загуба на голямо първенство. Снощната е под №2.

"Унищожителен мондиал", е голямото заглавие на мадридския в. "Марка" със снимка с наведена глава на вратаря Икер Касияс, който допусна решаващи грешки. Стражът на "Реал" (Мадрид) поиска прошка за своите гафове и за цялостното представяне на отбора. И прие вината върху себе си.

"Признаваме грешките си, рече треньорът Висенте дел Боске. - След изравняването не направихме нищо, за да си върнем мача. Сега моментът е деликатен. Биха ни тежко и по-важното е, че бяхме слаби. Трябва помежду си да решим проблемите и се надявам, че можем да го направим. Няма да правим революции след тази загуба. Това е футболът. Трябва да признаем, че допуснахме много грешки, но не сме спирали да се борим. Този мач вече е история, сега ни остават два мача, които трябва да спечелим."

Той отказа да говори за двубой с Бразилия, тъй като тимът му първо трябва да стигне до такъв.

Ван Перси започна шампионата с два гола, при това във вратата на Испания.

В същото време Робин ван Перси, който вкара изумителен гол за 1:1, а после прибави още един, приписа заслугата за триумфа на треньора Луис ван Гаал и неговия щаб.

"Това е невероятно и неочаквано, каза Ван Перси. Тази победа е сбъдната мечта за нас и трябва да й се насладим. Ние и цяла Холандия! Успехът е заради треньора. Той ни подготви чудесно и предрече как ще протече мача. Настина, Ван Гаал и щабът предугадиха развоя. Просто невероятно!"