По досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП), по което бе привлечен като обвиняем бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и по което предстои предявяване на обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, днес - 10.01.2017 г. СГП привлече като обвиняем Иво Прокопиев.

Това е част от лаконично съобщение на прокуратрата, разпространено преди малко.

Той е обвинен в това, че в периода месец май - месец юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията - престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 вр. ал.1 от НК.

Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение “Подписка“.

Разследването по делото продължава, завършва съобщението.

Обвиненията срещу двамата министри от кабинета "Борисов 1" са: за Трайков, че е дал разрешение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да проде при неизгодни условия държавния миноритарен дял от "ЕВН Електроразпределение България" на австрийците от ЕВН, които вече имали и мажоритарния пакет.

Парите пък са отишли при сформираната от Симеон Дянков в началото на световната икономическа и финансова криза Държавна консолидационна компания - именно с цел в нея да отиват приходите от приватизация и оттам - в републиканския бюджет.

Според държавното обвинение - откъдето първо декларираха, че ще обявят Дянков за издирване, но после размислиха, твърдят, че той е извършил престъпления по служба, защото парите трябва да отидат в т. нар. Сребърен фонд.

Още през 2014 г. обаче бе започнато досъдебно производство срещу изпълнителния директор на "Булброкърс" - фирмата инвестиционен посредник, която е консултирала и държавата, и купувача ЕВН при сделката с миноритарния пакет акции. Ясно беше, че тя е на Иво Прокопиев.

От дружеството пък изпратиха декларация, че това не е незаконно.

Прокопиев и неговите медии "Капитал" и "Дневник" са сред най-острите критики на липсата на реформа в прокуратурата и методите й на действие.