В българското общество няма чувство за несправедливост, а доказано неработеща държава. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в лекция пред студенти на тема "Президентските избори и референдумът през 2016 г. - популизъм или промяна", организирана от Младежка неправителствена организация „Полити“ и „Студентски клуб на политолога“.

"Възможно ли е в България правосъдието да остане същото? Първите, които обещаха съд за виновниците, бяха сините през 1997 г.

Царското движение обеща съд за корупцията при приватизацията. Основен мотиватор да се гласува за ГЕРБ беше искането за наказание на НДСВ и БСП и ДПС. Нищо подобно не последва.

Усещането за ясна свързаност между корумпираната част на политическата и съдебната върхушка се засилва. За това има ясно проверими факти. Не обичам израза, че има чувство за несправедливост в бългрското общество. В българското общество има доказано неработеща наказателна репресия срещу политическата корупция, което означава доказано неработеща държава", заяви Кънев.

Според него на изборите големият губещ ще е ГЕРБ, защото предлага "още от същото".

Кънев смята, че данъчната система няма как да остане такава.

"Усещането е, че данъчното облагане е огромна кражба. Мнозина ще поискат данъчно облагане в различен вид. В този парламент досегашното данъчно облагане беше запазено на косъм. Ако БСП и ПФ в някаква конфигурация решат да сформират мнозинство, те със сигурност ще трябва рязко да увеличат данъците", заяви Кънев.

Според него това усещане може да се намали и без увеличаване на данъците и това би станало чрез децентрализация на публичните финанси.

"Корупцията на местната власт среща по-голяма търпимост, отколкото корупцията на централната власт. Защото местната харчи парите на държавната власт.

Логиката е: Нищо че крадат, поне влиза нещо в града. С още по-голяма сила това се отнася за европейските средства, които са чужди пари. Никъде в богата западноевропейска държава не можете да чуете тази логика. Там общините са събрали данъците. Над 50% от данък общ доход остават в общините. Когато става въпрос за твоите пари, тази логика не върви", обясни Кънев.

Лидерът на ДСБ припомни, че България не преизбира правителства и така е било и след Освобождението. И според него това се дължи най-вече на политическата корупция, която надделява при гласуването на избирателите дори ако в съответния мандат е имало икономическо развитие и повишаване на доходите.

Кънев допуска, че е възможно ЕС да тръгне към разпад. Той обаче изтъкна, че българският интерес е обединяваща се Европа.

Лидерът на ДСБ призна, че подкрепата за мажоритарен вот не е ирационална, а плод на дългогодишно обществено тежнение. Според него обаче най-добрият начин за избор на депутати е пропорционално глаусване с преференция без праг. Кънев все пак смята, че на първо време у нас трябва да се тръгне към смесена система от германски модел. Той коментира, че "свинщините" при подреждането на листите вече са стигнали до всяка българска къща и е нормално хората да са отвратени от пропорционалната система.

Кънев смята, че през последните 2-3 години се счупиха два основни консенсуса - за пътя на Европаи за икономическите рецепти за благосъстоянието.

"Живяхме в дълъг период на много стабилни консенсуси. Ние наричаме Марешки популист. Но 20 ст. разлика в цената на нафтата означава дали един дребен бизнес ще го бъде или няма да го бъде. Това е единственото нещо, което има реално значение за съотвения човек. Популисткия дискурс на Тръмп достигна до бялата работническа класа. Това са хора, които много добре знаят, че за същото работно място баща им е получавал два пъти по-голяма покупателна способност, а майка им не е работила, а ги е гледала вкъщи. В момента той работи за два пъти по-малко пари".

Така Кънев коментира възхода на Доналд Тръмп в САЩ и Веселин Марешки в България.

По повод Движение "Да, България" Кънев заяви, че мнението му за тази формация е положително.

"Познавам Христо, мога да го нарека и приятел, и съмишленик. От тези 100 и няколко души, които избраха като Национален съвет, познавам поне 70. С част от тях не сме на едни и същи идейни позиции", каза Кънев.

Според него по отношение на коалирането и на идейната основа в "Да, България" все още върви дебат вътре в партията. Кънев призна, че ДСБ има желание да се коалиира с всички чисти хора. Той обаче допусна, че е възможно "Да, България" да вземе решение да не се коалира, но и да заеме такива идейни позиции, които да ги направят несъвместими с една дясна партия.