Парламентът в сетния си час реши да облекчи варенето на ракия. Производството на домашната напитка в селските казани (или по закон - специализираните малки обекти за дестилиране) ще може да се извършва целогодишно, без да е нужно уведомление до началника на съответната митница. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрени за второ четене от бюджетната комисия в парламента.

По сега действащите текстове варенето на ракия се извършва без уведомление само в периода 1 юли - 31 декември на съответната година. Мераклиите да варят между 1 януари и 30 юни трябва да пишат до началника на компетентното митническо учреждение и то в 14-дневен срок преди извършване на дейността.

Предложението за отпадане на т. нар. сезонност при варене на ракия беше внесено първо от депутати от Патриотичния фронт, после от Реформаторския блок, а след това в отделен законопроект от ГЕРБ, с подкрепата на 1 депутат от ДПС и 1 от "България без цензура".

Комисията прие и друг важен текст, свързан с домашната ракия. Варенето отново ще е позволено в казани с вместимост до 1000 литра и ще отпадне сегашното ограничение от 500 литра, въведено в края на 2015 г.

Предложението за това е на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт, но бе подкрепено и от ГЕРБ.

Ограничението от 500 литра извади от употреба голяма част от селските казани.

"Ние сме партия, която се съобразява с исканията на хората. Лично аз съм имала доста срещи в моя избирателен район със собственици на такива малки обекти. Желанието им е да се върне стария обем на казаните от 1000 литра, с които те така или иначе разполагат. Въпросът е повдиган нееднократно и от национално сдружение "Българска домашна ракия", обясни за Клуб Z Диана Йорданова от ГЕРБ, която е зам.-председател на бюджетната комисия.

По закон едно семейство може да вари до 30 литра ракия (етилов алкохол) годишно в селски казан. За това количество се плаща 50% от акцизната ставка - 550 лева за 1 хектолитър чист алкохол или 2,20 лв. за литър 40-градусова ракия.

За всеки литър над разрешените 30 трябва да се заплаща пълната акцизна ставка от 1100 лева за 1 хектолитър чист алкохол или 4,40 лв. за литър 40-градусова ракия.