САЩ рискува "мащабна война" с Китай, ако се опита да блокира острови в Южнокитайско море, обявиха китайските държавни медии, добавяйки, че ако това стане факт при управлението на Тръмп, "двете страни по-добре да се готвят за военен сблъсък", разказва "Гардиън".

Поднебесната империя е построила укрепления и изкуствени острови в цялото Южнокитайско море. Рекс Тилърсън, номиниран от Тръмп за държавен секретар, заяви, че "достъпът на Китай до тези острови няма да бъде позволен".

Азиатският гигант има претенции над цялото море. Съседите обаче - също, включително и Тайван.

Тилърсън не поясни как САЩ би блокирала достъпа на Китай, но според експерти това може да стане само със сериозна военна мощ. Той сравни строенето на острови с анексията на Крим от Русия.

"Тилърсън по-добре дасе подготви със стратегии за ядрено оръжие, ако иска да принуди ядрена сила да се отдръпне от тези територии", пише в редакционен коментар на Global Times, управляван от Китайската комунистическа партия.

По времето на Барак Обама САЩ бяха неутрални по отношение на споровете в Южнокитайско море, но често предизвикваха контрола на Китай в района, патрулирайки бойни кораби около островите в демонстрация, която наричаха "упражнения за свобода на навигацията".