България спря износа на електроенергия от 1 ч тази нощ. Заповедта е на министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Данните на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) от първите часове на деня показват, че към съседните държави има само транзит на електроенергия в неголеми количества. В страната ни влиза ток от Румъния, Турция и Гърция и излиза главно за Сърбия и Македония.

До ограничаването на износа се стигна след рекордното потребление на електроенергия в резултат на ниските температури. Консумацията на ток достигна 20-годишен максимум тази седмица. Статистиката на ЕСО показва, че към 19 ч на 10 януари (вторник) потреблението е било рекордните (от 20 г.) 7690 мегаватчаса.

Спирането на износа е до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система.

Припомняме, че гръцкият системен оператор прекрати търговския износ към съседни страни от 1 ч на 11 януари.

Проблемите с активирането на студения резерв у нас, който се използва в случаи на недостиг на електроенергия, не бяха решени до вчера вечерта. ТЕЦ "Бобов дол" работеше само с един от блоковете си, като замръзнали котли не позволяваха да бъде включен втори блок.

При доставките на природен газ в понеделник също беше отбелязан рекорд в потреблението - то надхвърли 16 млн. куб. м. По думите на Теменужка Петкова "това не се е случвало от години".