Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми към този момент по делото за ЕВН - Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков.

Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор по темата - дали Симеон Дянков и Иво Прокопиев са действали заедно с Трайчо Трайков (който бе обвинен пръв на 28 декември, б.р.). Арнаудова заяви, че в случая не става въпрос за организирана престъпна група, която - както е известно - бива съдена по друг ред: трябва да се докаже ясна субординация - шеф, изпълнители и пр.

"Симеон Дянков и Иво Прокопиев са съучастници в престъплението по служба“, каза тя и поясни, че на Трайчо Трайков е повдигнато отделно обвинение за тази сделка.

На него обаче му е повдигнато обвинение за безстопанственост, тъй като той е имал други задължения и ангажименти и на практика не е изпълнил служебни задължения“, добави тя.

Все пак досъдебното производство, по което и тримата са обвиняеми, е едно и то ще бъде внесено в СГП. По думите ѝ кръгът на обвиняемите лица към този момент е този, заедно с изпълнителния директор на „Булброкърс“.

„Ако има нови обвиняеми лица, ще им се предявят обвиненията и ще ги обвиним“, поясни тя.

Арнаудова отново припомни това, което държавното обвинение каза още при изготвянето на акта срещу Трайчо Трайков: че по предложение на двамата министри Дянков и Трайков специално е била създадена Държавната консолидационна компания.

„В нея са прехвърлени от г-н Трайков дяловете на държавата в трите енергоразпределителни дружества. Когато ДКК извършва продажбата на акциите на фондовата борса, сумите от продажбата постъпват като дивидент в дружеството и съответно в републиканския бюджет, но не отиват директно в Сребърния фонд - така както иначе е записано в закона – че средствата от приватизацията постъпват в Сребърния фонд“, поясни прокурорът.

 „Обвиненията в частност срещу Дянков е за това, че той е превишил властта и правата си и се е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се възложи изготвянето на оценката на активите на "ЕВН България Електроразпределение" на инвестиционния посредник, а не както повелява Законът за приватизацията – на независим лицензиран оценител“, поясни Арнаудова. По думите й престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3000 до 5000 лева.

Арнаудова заяви, че според СГП действията, които са извършени от Дянков, са с цел да се облагодетелства инвестиционният посредник „Булброкърс ЕАД“ и да получи сумата от 1,276 млн. лв.

За да е още по-мистериозно, тя уточни, че Прокопиев е съветвал Дянков устно.

„Имало е проведени разговори, имало е общи идеи за това, че по този начин следва да се извърши продажбата, че трябва да се създаде такава компания, че е необходимо точно инвестиционният посредник ("Булброкърс" - фирма на Иво Прокопиев, която е оценила на колко пари акцията държавата да продаде дела си в ЕВН, б.р.) да изготви оценката, а не независим лицензиран оценител“, поясни Арнаудова.

По думите ѝ освен гласни доказателствени средства, т.е. - показания на свидетели, прокуратурата разполагала и с писмени такива.

„На този етап не можем да ги уточним. Това ще стане факт, когато делото влезе в съда и когато се опишат всички доказателства“, каза още Арнаудова на специален брифинг днес по повода. - Не предстоят много действия и съвсем скоро ще има обвинителен акт“, каза тя.

Стана ясно още, че прокуратурата ще уведоми за поредния обвиняем - Симеон Дянков, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за това, че е повдигнато обвинение, за да се стартира процедурата и по отношение на него в тази комисия.

По другата тема от днес - арестуваните над 20 митничари от Варна, Арнаудова каза, че още през септември Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група, състояща се от служители на митница „Варна – Запад“. То е за корупционни престъпления - искане и получаване на подкупи.

Към този час са задържани 25 лица ,сред които има митнически инспектори, стажант-митничари и спедитори, поясни Арнаудова.

По думите ѝ процесуално-следствените действия продължават, но до този момент са извършени над 70 претърсвания и изземвания на територията на Варна. Действията са извършвани и в служебни помещения, и в домовете на лицата.

Служителите на ГДБОП са открили 711 000 лева, за които прокуратурата счита, че представляват средствата получавани от групата при извършваната престъпната дейност.

„Съдия от Специализирания наказателен съд в момента е във Варна и в негово присъствие се провеждат разпити на свидетели. До края на денонощието спецпрокурорите ще повдигнат обвинения на конкретни лица“, каза тя.

По думите ѝ са използвани СРС-та, експлоатирани 4 месеца. Повече подробности и конкретни обвинения ще бъдат предоставени утре.