Светлана Алексиевич се отказа от членството си в руския ПЕН-център в знак на протест срещу изгонването на журналиста Сергей Пархоменко. Носителката на Нобелова награда за литература се присъедини в акта на протест на около 30 писатели, сред които Борис Акунин и Лев Рубинщайн, отбелязва „Гардиън“.

„Моят коментар за изключването на Пархоменко може да бъде само подаването на молба за напускане на руския ПЕН, чиито основни идеали бяха малодушно нарушени – заявява в специално изявление Алексиевич. – Руските писатели се държат толкова послушно и възмутително, колкото по времето на Сталин. Но Путин ще си отиде, докато тази срамна страница от историята на ПЕН-клуба ще остане. И имената ще останат. Живеем във време, когато не можем да победим злото, безсилни сме пред „червения човек“. Но той не може да спре времето. Вярвам в това.“

Руският ПЕН-център изключи Пархоменко за „провокативна дейност“ и „за опити да унищожи организацията отвътре“. По време на срещата на клуба на 28 декември 2016-а всичките 15 писатели, членове на Съвета на центъра, са гласували изключването на журналиста единодушно и за броени минути.

Според Пархоменко изгонването му е наказание за статус във фейсбук, в който той критикува шефовете на руския ПЕН-център за отказа им да подкрепят украинския режисьор Олег Сенцов, който излежава 20 години затвор, след като руски съд го призна за виновен в „терористична дейност“.

В годините на перестройката ние се гордеехме с нашия ПЕН, а сега се срамуваме от него. От руския ПЕН ни казаха, че не било работа на писателите да защитават някого и нещо си да отстояват; работата на писателите била да стоят тихичко и да пишат – тоест, казано направо, да ближат ботушите на властта“, коментира Алексиевич пред белоруско издание.

Още тридесет писатели са напуснали руския ПЕН-център и мнозина от тях са публикували молбите си за напускане в интернет. Акунин – един от най-известните съвременни автори на детективска литература в Русия – се оттегли ден преди Светлана Алексиевич. Той заяви, че според него руският ПЕН не стои зад свободата на словото, не защитава преследваните писатели и затова няма „нищо общо“ с глобалната мрежа от писателски центрове.

ПЕН-центровете по света са 145, в повече от 100 страни, и съществуват с основната мисия „да защитават и отстояват свободата на словото и да премахват бариерите пред литературата“. Абревиатурата ПЕН идва от английските думи за Поети, Есеисти и Романисти, а pen - е и писалка.

От руския ПЕН-център си тръгнаха още Игор Иртениев, Людмила Улицкая, Виктор Шендерович, Владимир Войнович, Сергей Гандлевски и Дмитрий Бавилски.

"Площад Славейков"