БСП направи пореден завой в позицията си към отмяна на плоския данък.

"Запазването на 10-процентовата ставка е най-доброто в момента. Но може да се мисли за по-високо облагане на лицата с най-високи доходи - над 120 000-140 000 лв. на година", заяви Борислав Гуцанов на 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал".

При това положение, ако БСП дойде на власт на предстоящите избори, с по-висок данък ще бъдат облагани лицата с месечни доходи над 10 000 - 11 000 лв. Гуцанов припомни, че БСП беше една от партиите в Тройната коалиция, които въведоха плоския данък през 2008 г. И когато в края на 2016 г. БСП предложи отмяната на плоския данък и замяната му с прогресивно подоходно облагане, всички бяха изненадани. Левицата предложи стръмна скала за облагане - между 15 и 27% - за доходи над 1000 лв., но парламентът отхвърли текстовете.

Депутатът Румен Гечев обясни при дебатите, че въвеждането на плоския данък било грешка. На днешната дискусия обаче Гуцанов не спомена нищо подобно.

"Ние сме въвели плоския данък. При отпадането на страните, определяни като "данъчен рай", след 1-2 години трябва да се помисли каква да е данъчната политика и да се подходи по друг начин към прогресивното подоходно облагане. По-висока ставка може да има само за тези, които печелят много повече".

Това каза още Гуцанов.

"Нашето желание е да събудим българския предприемачeски дух".

Това заяви пък Драгомир Стойнев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Той отбеляза някои от акцентите в предизборната платформа на БСП. Стойнев изтъкна, че данъчната тежест към бизнеса няма да се увелчава, защото корпоративния данък и данък дивидент остават непроменени. Той каза още, че БСП има идея за създаване на фонд индустрия, в който да има 500 млн. лв. Те ще служат за подпомогане на инвестиции в слабо развити райони да се инвестира. БСП са за създаване на фонд "Иновации" с начален капитал 150 млн. лв. Стойнев каза още, че всеки предприемач до 35 години ще бъде освободен от данък печалба за 2 години ако е създал минимум 5 работни места и има оборот 150 хил. лв.

На срещата на бизнеса с правителството Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че политиката им е за запазване на данъчно-осигурителната тежест, включително и на процентите.

Същата теза подкрепи и Мартин Димитров от Реформаторския блок. Според него, ако БСП успеят да въведат прогресивното подоходно облагане, ще се увеличи укриването на данъци и сивата икономика.