Обвинителен акт бе внесен срещу кмета на Галиче Ценко Чоков експресно в деня, в който Апелативният специализиран наказателен съд го остави в ареста.

Днес спецпрокуратурата (вследствие на чиито действия Чоков прекара в ареста последните месеци, б.р.) му внесе обвинение за 5 деяния, свързани с организирана престъпна група със 7 съучастници.

Чоков е обвиняем като ръководител на въпросната ОПГ за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи.

Единият му син Мартин Чоков  също е обвинен за участие в ОПГ, лихварство, отвличане и побой. Освен това, той е привлечен и за принуда, както и за заплаха със смърт

Другите обвиняеми в групата са Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван П. Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски. Част от тях са привлечени като участници в конкретни престъпления на групата.

В хода на досъдебното производство са събрани 38 тома материали.

Обвинителната теза на прокуратурата е подкрепена от заключенията на множество експертизи, както и от събраните по делото доказателства, допълват от държавното обвинетние.

Обвинителният акт бе внесен веднага след приключване на процедурата по поисканото изменение на наложената на Ценко и Мартин Чокови мярка за
неотклонение „задържане под стража“.