Парламентът прие решение за продължаване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и на действията на правителството за увеличаване на финансовия ресурс с още 1 млрд. лв. - до 2 млрд. лева. 109 депутати бяха "за", 11 "против", а 32-ма се въздържаха.

Според вносителите (Министерския съвет) в схемата за саниране участват 600 малки и средни предприятия, като заетите и ангажираните в изпълнението са приблизително 80 хил. човека. 2022 сгради се ремонтират по програмата, от които над 200 вече са завършени, а 1000 са в процедура по изпълнение. Само на този етап над 340 хил. жители ще бъдат облагодетелствани от подобренията на сградите, които обитават.

След обнародването на решението в "Държавен вестник" предстои правителството да измени постановлението и тогава схемата ще бъде официално продължена.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова заяви пред депутатите, че програмата има социален ефект, че във всяка област има одобрени за финансиране сгради и няма дискриминирани райони.

"Да не влизате в ролята на гумен печат на този пореден многомилиарден гешефт на управляващата партия. Докладът е реклама и пропаганда. Щели да се намалят 50% от разходите за отопление, но и за осветление. Бели нощи ли ще им доставите?"

Това призова депутатите Магдалена Ташева (Атака). Искрен Веселинов от Патриотичния фронт изтъкна, че този 1 млрд. може да се използва за строеж на магистрала "Хемус" или на отсечката между Русе и Велико Търново.

Дора Янкова (БСП) заяви, че социалистите ще се въздържат. Тя изтъкна, че с похарчения 1 млрд. лв. досега са санирани само 5% от жилищата и се обяви за повече солидарност, а не да се обръща внимание предимно на панелните блокове в големите градове. Колегата й Таско Ерменков изтъкна, че програмата не е нито национална, нито отговаря на изискванията за енергийна ефективност.

"Нямаме нищо против българинът да живее в по-добри условия. Моят блок беше подложен на тази мярка. Беше интересна гледка - хора от една малцинствена група, без каски, нагоре-надолу по скелето... Контролът върху изпълнението беше нулев", каза Ерменков.

И добави, че с тази програма се обновяват 3% от жилищата, а парите отиват в джобове на определени фирми. Според Ерменков БСП ще коригира тази програма, когато дойде на власт, за да бъде тя наистина за енергийна ефективност, а не за облагодетелстване на определени компании.

"Такова чудо ни в Европа, ни в света има. Уникално е! Явно е взаимстван някакъв опит от Северна Корея. Уникална е хранителната среда за корупция, която се създава с тази програма".

Това заяви депутатът от БСП Манол Генов по повод санирането.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков попита депутатите, които са против програмата, какво предлагат като алтернатива, след като всички са наясно, че жилищата няма как да бъдат в това състояние.

Рамадан Аталай (ДПС) упрекна ГЕРБ, че се опитва да използва програмата за саниране за политически цели. Той изтъкна, че има съмнения за реалните разходи за ремонтите. Аталай все пак каза, че програмата е добра, но трябва да има правила и да се обърне внимание на малките населени места, защото иначе остават съмнения, че средствата отиват само за големите градове, където има гласоподаватели на точно определени партии.

В края на дебата регионалният министър в оставка отново взе думата, за да отговори на критиките. Тя призна, че има какво да се подобри в програмата. И призова да не се противопоставят пенсиите, санирането и магистралите.

"Г-н Ерменков, хем я няма програмата, хем първи се възползвахте", обърна се Павлова към депутата от БСП.

Тя изрази съжаление, че БСП няма да подкрепи тази социална програма. И изтъкна, че в перспектива схемата ще продължи, но със собствен финансов принос от живеещите в съответните блокове. Павлова изрази надежда това да не е последният, а поредният милиард за саниране.