Румен Радев се намира в политическо противоречие, посочи в интервю  в предаването "Преди всички" политологът  Евгений Дайнов:

От една страна е издигнат от БСП и от него се очаква да следва политиките на БСП, което Илияна Йотова му напомня, а от друга страна той непрекъснато повтаря, че е генерал на НАТО, т.е. ако е такъв, то той ще трябва да се отклонява дт проруската линия на БСП.  

Ние се намираме между два нови геостратегически центъра, което беше и проблемът в изявите, активността и оценките спрямо досегашния президент Росен Плевнелиев, допълни социологът проф. Михаил Мирчев:

Отношението към него е много отчетливо поляризирано - има много голяма част от обществото и политическите среди, които подкрепят неговата 5-годишна активност и  други, които виждат едно голяма зло, което уврежда систематично България. 

Според Мирчев Плевнелиев е безспорно най-активния президент от 1990 година насам, придобил много високо международно признание, макар че, той беше обвиняван, че беше едно от лицата на онзи западен проект, който влезна в момента в огромна криза.

Ако нещо ще се очаква от бъдещия президент Радев, то то е да намери баланс, защото Плевнелиев още на първата страница на своето изказване каза "Аз се стремях да намеря баланс", подчерта проф. Михаил Мирчев, според когото във външнополитическите изяви на Плевнелиев се наблюдава голяма дебансираност. 

Западният проект има трудности, но западният проект означава България, посочи от своя страна Евгени Дайнов, както и подчерта, че България е Западът, а проблемите на Запада са и наши проблеми, а не проблемите на балансиране.  

Западният проект започва да се цели регионално, опонира професор Мирчев: 

В самата Европа има Европа на Меркел срещу Европа на Орбан, а от другата страна Англия се отделя от европейския проект, т.е  западния проект не е нещо единно, а има различни модуси или различни варианти на бъдещето на Обединена Европа. 

По повод изказването на президента Росен Плевнелиев, че има очертан риск на България да бъде отнето председателството на Съвета на Европейския съюз, ако страната ни работи за разделение в Съюза, политологът заяви, че описанието на държавния глава на ситуацията е било доста преувеличено. 

Отнемането на българското председателство би било не само международен срам, но и сигнал, че България пропада в много нисък партньорски статус, което би имало и политически, и финансови последици за нас, добави социологът.