Топ-производителят на пътнически самолети Airbus обещава прототип на летяща безпилотна кола до края на годината. Това обяви изпълнителният директор Том Ендърс на дигитална конференция в Мюнхен, съобщи "Ройтерс".

Според тях това ще реши проблемът със задръстванията в градовете. Миналата година компанията създаде нов отдел - "Градска въздушна мобилност", чиято задача е да разработва концепции за превозни средства, които да транспортират хора в подобни на хеликоптер машини. Целта е хората да могат да си поръчат летяща кола със смартфона като такси.

"Преди 100 години, градският транспорт влезе под земята, сега имаме технологията, с която да сме много над земята", обяснява Ендърс.

Той се надява първата демонстрация с човек да е до края на 2017 г. След това започва тежката работа.

"Вече сме в експериментална фаза, работим по тази разработка много сериозно", подчертава шефът на Airbus.

Използването на летящи машини ще облекчи и инфраструктурата на градовете, защото няма да се налага влагането на милиони за нови и големи пътища и мостове. Според него, ако игнорират тази възможност, Airbus ще бъдат изтикани от бизнеса от тези, които се заемат вместо тях.

Законовото положение с подобна кола би било двойно по-сложно от това дори за обикновените автономни коли, които вече се тестват на реалните пътища в САЩ и други държави, но чийто статут пред закона, когато се превърнат в комерсиален продукт е все още неясен.