През април 2016 г. норвежката компания "Теленор", която притежава един от трите големи мобилни оператори у нас (бившият "Глобул", сега "Теленор България" - б.р.), е подала сигнал пред българските власти за възможни икономически престъпления в придобитото от тях дружество.

Престъпните схеми са ставали преди сделката през 2013 г., при която "Теленор" купи мобилния оператор от гръцката компания ОТЕ за 717 млн. евро.

Информацията бе потвърдена пред Клуб Z от пресцентъра на "Теленор България". Дружеството излезе с официална позиция заради публикации по темата в норвежки медии, за които първи у нас съобщи разследващият сайт "Биволъ".

Норвежкият делови всекидневник "Бизнесът днес" (Dagens Næringsliv, DN) пише, че "Теленор" са открили договори с „кухи фирми“, към които е имало плащания от "Глобул", без да се доставят съответните стоки и услуги.

След подаването на сигнала през април 2016 г. норвежците не са оповестили публично случая по настояване на разследващите органи у нас.

"Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор GLOBUL, преди той да бъде от придобит от "Теленор", се казва в становището на "Теленор България".

Тези обстоятелства бяха разкрити след придобиването, замесени служители на "Теленор" няма, нито такива, които са обект на разследването, споделят от мобилния оператор.

От компанията добавят, че се отнасят много сериозно към въпроса, че са извършили подробна и всеобхватна вътрешна проверка и че по-нататъшното развитие е в правомощията на българските разследващи органи. "Теленор" не може да предостави детайлна информация за случаите, за евентуално виновни лица или за това кой би могъл да се е облагодетелствал финансово, тъй като това е обект на разследването.

Във втора статия на DN от днес се твърди, че "Теленор" се е жалвала в норвежкото посолство в България във връзка с предизвикателства, свързани с „корупция, липсата на прозрачност и регулаторната рамка“. От посолството съдействали на ръководството на компанията да се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и кметове.

В статията се посочва, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, а за най-проблемни сфери се считат съдебната система, работата на Народното събрание и данъчната администрация.

От публикацията на DN се разбира, че норвежката фирма е сигнализирала данъчните власти в България за проблема още през 2014 г., но не е последвала реакция. След това в "Теленор" са се консултирали с норвежки антикорупционен прокурор, който дал съвет да бъде подаден сигнал в прокуратурата.

Аферата с „кухите договори“, с които е източван „Глобул“, е ощетила "Теленор" с милиони. От фирмата признават пред DN за 4,8 милиона евро, получени като компенсация от ОТЕ, но само по един случай.

„Последствията могат да навредят на репутацията на Норвегия, ако нещата се влошат“ – признава главният изпълнителен директор на "Теленор" Сигве Бреке в писмо до ръководството на компанията, с което авторите от DN са се запознали.