Много хора забелязаха рязката промяна в страницата на Белия дом вчера, след като Доналд Тръмп положи клетва като 45-ият президент на САЩ. Особено стресна хората фактът, че от сайта на администрацията WhiteHouse.gov изчезнаха страници за климатичните промени и LGBT правата.

Всъщност, промяната е напълно обичайна - сменя се президентът, сменя се и сайтът. По същия начин акаунтът в Twitter на Обама - @POTUS - вече е на Тръмп, а старите съобщения на бившия президент ще се намират на @POTUS44. Старият сайт може да бъде намерен в специален архив тук.

Разбира се, това е и знак към американците - новият им държавен глава не се интересува от тези въпроси. Тръмп многократно е обявявал, че смята климатичните промени за "измама", при това измислена от Китай, въпреки научния консенсус по въпроса и факта, че само преди дни 2016 г бе обявена за най-горещата, откакто има измервания. 

А премахванията на LGBT страниците са напълно в реда на нещата, като се вземат предвид хомофобските изказвания и политики на вицепрезидента Майк Пенс. Той от години прави опити да блокира всякакво законодателство, което предпазва хората с различна сексуална ориентация от дискриминация. И е против не само гей-браковете, а дори и гражданския съюз между хомосексуалните.

Първият акт на Тръмп в Белия дом пък беше да подпише заповед, с която да намали икономическата тежест от Акта за достъпно здравеопазване, политиката на предишния президент, известна като "Обамакеър". Тази заповед ще бъде последвана от отменяне на законовата рамка, която позволяваше много повече хора в САЩ да имат здравна застраховка. След кампанията и разговор с Обама Тръмп обаче заяви, че има и полезни решения, които ще пренесе в нов закон.