Строителни проекти за стотици милиони евро в столичния район „Младост” са блокирани. Това съобщиха за Клуб Z инвеститори, архитекти и собственици на имоти във втория по население столичен район (109 600 жители по официални данни).

Проблемите настъпиха, след като изборите в община „Младост” през ноември 2016 г. бяха спечелени от Десислава Иванчева, дотогава лидер на протестиращите срещу презастрояването в района и представител на фирма, търгуваща с продукти за фризьорски салони (бел. ред. - уточняваме това заради неверните и злобни подмятания, че новата кметица била фризьорка). Иванчева беше независим кандидат, издигната от инциативен комитет и подкрепена от партията на Георги Кадиев „Нормална държава”. На балотажа тя победи кандидатката на ГЕРБ Мария Илиева.

Броени седмици след изборите се появи първото „високо напрежение” между новата управа на район „Младост” и ГЕРБ, които контролират Столична община. Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков обяви, че Иванчева не била излязла в срок от участието си в търговско дружество, след като е станала кмет. Иванчева определи твърденията като абсолютна лъжа и заяви, че е прехвърлила фирмата си в законоустановения срок. Общинската избирателна комисия още не се е произнесла по казуса.

В първите дни на 2017 г. се разбра и друг факт: започнало е прехвърляне на правомощия от архитектурната дирекция на Столична община към администрацията на район „Младост”. Един от първите проекти, станали жертва на това „прехвърляне на топката” е „Гранд Каньон” на холандската компания „Гаранти-Коза” (до неотдавна компанията майка беше турска, но акциите вече са прехвърлени). Иванчева описа ситуацията в социалните мрежи така:

„В общината в "Младост" пристигна бус, пълен със 167 класьора, съдържащи голяма част от документацията по проекта „Гранд Каньон” на „Гаранти Коза”, на мястото на "Деница". Оказа се, че Главният архитект на София е решил да делегира на „Младост” правомощията да одобри проекта."

От думите на Иванчева се разбра, че тя адмирира тази проява на загриженост към настоящето и близкото бъдеще на „Младост” от страна на гл. арх. Здравко Здравков. Но за нея е необяснимо защо на община „Младост” се предоставя възможност да одобри „този мегапроект - инвеститор клас "А", получил зелена светлина от Министерски съвет, а същевременно доста по-малки обекти, като строежа пред бл. 70 са отнети от правомощията на района” (бел. ред. – Иванчева е допуснала грешка. Проектът „Гранд каньон” не е инвестиция клас А, а е с най-високата възможна подкрепа от държавата: Приоритетен инвестиционен проект).

Проектът "Гранд Каньон" е най-големият в "Младост" в момента - за 200 млн. евро. Освен жилища, хотел (от веригата "Суисотел") и търговски център, инвеститорът иска да направи и благоустроен градски парк (11 дка) за живеещите наблизо. Но не би. Източници, близки до компанията, заявиха, че "Гаранти-Коза" обмисля оттеглянето си от България, тъй като са изключително разочаровани от бюрокрацията и отношението към тях от страна на администрацията в последните седмици. Нещо повече - обсъжда се завеждането на искове за милиони в европейски съдилища, включително срещу общински длъжностни лица.

Въпреки че по закон има право да поиска изграждане на част от довеждащата инфраструктура и още куп други привилегии, дружеството не го е сторило. Желанието на инвеститора е било само едно: да получи бързо обслужване от съответните държавни и общински институции, както е предвидено по закон. А се случва точно обратното - съответните документи не се издават в установените срокове, посочват се странни пропуски във внесената документация, след което се отказват срещи за изчистването им, издават се предписания, на които липсват изходящи номера. Въпреки че инвеститорът има одобрен подробен устройствен план (ПУП) за терена, както и виза за строителство, от община "Младост" сега са поискали промени в ПУП и нова виза. С една дума: разтакаване.

Случаят "Гранд Каньон" не е единствен. Клуб Z научи, че в район "Младост" са блокирани проектите и на едни от най-уважаваните строителни компании като "Артекс инженеринг", "Контракт сити", "Тобо" и др. И то не става въпрос само за издаване на строителни разрешения, но и за работа по вече започнати проекти. Част от компаниите дори вече са завели съдебни искове за нанесени финансови щети. Предприемачите са продали част от жилищата "на зелено" и ако не ги завършат в съответните срокове, ще дължат обезщетения на купувачите. Хаосът е пълен.

Междувременно недоволни собственици на имоти в район "Младост" се обединиха в инициативен комитет, който скоро ще прерасне в неправителствена организация.

"От края на ноември до ден-днешен община "Младост" на практика не работи с бизнеса. Блокирани са всички преписки, които се отнасят към строително-инвестиционния процес - регулация, промени в ПУП, издаване на виза, разрешение за строеж, допълващо застрояване", обясни пред Клуб Z Дора Давидова, която е от учредителите на инициативния комитет.

Представители на комитета обясниха, че са подали сигнали в полицията и прокуратурата за това, че неизвестни лица влизат в имотите им, събарят оградите, лягат пред багерите, подават фалшиви сигнали на тел. 112 и се стремят по всякакъв начин да саботират строителството. И това се случва, въпреки че инвеститорите имат разрешение за строеж, въпреки че плащат данъци на Столична община за парцелите и въпреки че не искат да направят нищо повече от параметрите, които са позволени от нормативната уредба.

"На база на всичко това Десислава Иванчева спекулира с гражданското недоволство и подвежда обществеността. Не са верни и твърденията, че подробните устройствени планове на различните части на "Младост" не са обсъждани публично. По информация на софийското направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) е имало 12 обществени обсъждания, на които се е дискутирал всеки парцел", каза Дора Давидова.

По думите й над 1000 са собствениците на имоти в целия район, които са засегнати от това отношение на администрацията. Спряно било строителството на обекти в "Младост" 1,2,3 и в "Горубляне". Комитетът вече е подал молба за съдействие и до омбудсмана на България Мая Манолова.

Резултатите от изборите в "Младост" са тест за това дали политиците от различни партии могат да работят в синхрон. Снимка БГНЕС

В края на 2016 г. Камарата на архитектите в България (КАБ) организира среща по проблемите в район "Младост", сякаш предусещайки какво "буре с барут" предстои.

„Конкретно в община „Младост” инвестициите са блокирани най-вече от държанието на новия кмет и нежеланието му да се съобрази със законовите постановки. Новата администрация ненужно разтакава строителните предприемачи. Единични проблемни случаи в района се представят като масова практика и така се манипулира общественото мнение, че едва ли не всички строително-инвестиционни проекти в „Младост” се незаконни. Всеки случай трябва да се разглежда сам за себе си. Новата администрация няма капацитет и желание да изпълнява нормативната уредба”, коментира за Клуб Z арх. Борислав Игнатов, председател на камарата.

Игнатов призова засегнатите инвеститори да завеждат дела срещу общинската администрация - както за нарушени процедури по устройствените планове, така и за неправомерно държание. Решението е едно: да се спазват законите, обяви той.

Председателят на КАБ определи като меко казано странно поведението на Десислава Иванчева и зам.-кметът Иван Лапатов, които първи потвърдили участие в срещата за проблемите на "Младост", но като разбрали, че ще има представители на всички засегнати страни, отказали присъствие.

"Тази липса се набиваше на очи. Ако може да обобщим картинката, проблемите на новия кмет на "Младост" идват от факта, че се сблъсква с мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Прехвърлянето на правомощия се прави съзнателно - да се види колко е безсилна тази кметица, защото е представител на друга партия. От тази гледна точка община "Младост" е напълно блокирана. Налагането на мораториум върху строителството не е решение, той ще падне в съда", коментира строителният предприемач Искрен Миланов, собственик на хотел "Метрополитън" и човек с позиция по важни за обществото теми.

Така се стига до следната патова ситуация: предприемачите в „Младост” са жертва на обтегнатите политически отношения между новата управа на района (от една нова, малка и неопитна партия) и ръководството на Столична община (ГЕРБ), които са намерили отражение в прехвърляне на правомощия между архитектурните дирекции.

Клуб Z е готов да публикува мнението на Столична община и на управата на район "Младост". От мненията на представители на различни гилдии е видно, че проблемът е сериозен. Заради отделни случаи, не трябва да се спира строителството в цялата община. Закони и устройствени планове има приети от години и те трябва да се спазват от всички.