Заместник-министърът на външните работи в оставка Христо Ангеличин не приема обвинението, което прокуратурата му повдигна.

На 20 януари 2017 г. Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Ангеличин за престъпление по служба. Досъдебното производство бе образувано по сигнал на бившия външен министър Кристиан Вигенин и е във връзка с действията на заместник-министъра при закупуване на компютърни телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната ни.

Според обвинението Ангеличин е нарушил служебните си задължения с цел да набави облага за определена фирма, от което са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро (839 876,43 лв.). Освен това външно министерство като възложител на обществени поръчки е нарушило принципите на равнопоставеност, свободна конкуренция, публичност и прозрачност.

„Много е лесно да се хвърлят в пространството непроверени думи. Той сякаш никога не е бил министър. Все едно не е управлявал. Все едно някой друг е водил разговора от негово име тогава”, така Ангеличин коментира по bTV твърденията на Вигенин, който участва в предаването "Тази сутрин" преди него.

Вигенин обаче напусна студиото, когато дойде времето за дебати. При което зам.-министърът отвърна: "Жалко, че не остана. Имах желание в очите да си кажем неща." Според него същите телефонни централи за същите суми са били поръчвани и когато Вигенин е бил министър. И добави: "Не сме пионери в правенето на нещо."

Ангеличин каза, че избраната фирма сега е различна от тази от времето на Вигенин и по думите му има основание да не се продължат отношенията с нея. Според него 12 посолства повече от 2 години пишели писма за сривове в скъпата нерентабилна аналогова система и непрекъснато се изпращали специалисти от София да отстраняват повредите.

„Това пак е обществена поръчка, но е опростена, тя е под лимитите”, така зам.-министърът отговори на твърдението, че с действията си (като не е обявил една голяма поръчка, а ги е разделил на 12 малки) се е опитал да заобиколи Закона за обществените поръчки. И допълни, че всяко от 12-те задгранични представителства е самостоятелен възложител.

„Ако прокуратурата е обективна, тя трябва да се включи по същия начин към времето на г-н Вигенин. Вигенин работи с доноси, той не е източникът. Той е една треторазрядна пощенска кутия, която поощрява доноси”, категоричен беше Ангеличин. Той подозира, че сигналът идва от някое от задграничните ни представителства.

„Когато работиш в едно министерство и правиш реформи, рано или късно има хора, които са засегнати. Всеки би могъл да е – може да е посланик, може да са частни интереси, може да е всичко”, каза Ангеличин.

Обаждат се и накърнени компании, които са изхвърлени, защото бяха "обрасли цялото министерство като гроздове и бяха несменяеми с години", посочи още зам.-министърът. И добави: "БСП да ми говорят за корупция, това е все едно муджахидини да ми говорят за правата на човека. Абсурд."

"Получих вътрешна информация (за избягване на обществена поръчка в МВнР) и подадох сигнал към прокуратурата, а тя намери за основателно да започне досъдебно производство и да повдигне обвинения. Изпълних гражданския си дълг", заяви преди това в студиото Кристиан Вигенин, който сега е депутат от БСП.

По думите на Вигенин новите телефонни централи ще се изплатят едва след 20-30 години и е друг въпрос дали има нужда от такава инвестиция. Депутатът обяви още, че МВнР е похарчило и 200 хил. лв. за функционален анализ – документ, от който не е произтекло нищо.

"Няма случай по мое време МВнР да не е обявило обществена поръчка или да е изразходвало неправомерно средства", каза Вигенин.

Христо Ангеличин заяви, че всичко е чисто и при договора за служебните пътувания за служителите на външното ведомство, който също се разследва от прокуратурата. От МВнР са ползвали фирмата, която има договор със земеделското министерство. Според прокуратурата целта на договора била да се облагодетелства въпросното дружество.

„Това е практика за абсолютно всички министерства. Не мога да позволя най-летящото министерство в България да остане без самолетни билети”, отбеляза Ангеличин.