Близо 40-годишното царуване на Бърни Екълстоун във Формула 1 приключи. 86-годишният британски милиардер е освободен от длъжността изпълнителен директор. 

Това стана, след като сделката по придобиване на всички права върху състезанието бе доведена докрай от новия собственик - американската компания "Либърти медия". Концернът плати 8 милиарда евро за Ф1, а Бърни ще спечели над 1 млрд.

"Бях освободен, призна Екълстоун пред в. "Дейли мейл". - Трябва да изчакате, за да видите кой какво направи и как е взето решението, но вече не съм начело - това със сигурност."

"Либърти" потвърди новината и добави, че на мястото на Бърни е назначен 62-годишният американец Чейси Кери. През последните 5 месеца, откакто офертата на "Либърти медия" бе приета, той е подготвян за позицията на №1 в най-комерсиалния автомобилен спорт.

Любопитно е друго назначение - на бившия шеф на "Ферари" Рос Браун, който става спортен директор. А един от босовете на американската спортна телевизия ESPN Шон Брачес става директор на маркетинга.

Всичко това означава, че в "офиса" на формулата вече има изцяло нови хора. А през септември, когато бъдещите собственици излязоха на светло, Бърни Екълстоун се похвали, че от "Либърти" са му предложили 3-годишен договор като изпълнителен директор. Очевидно някой в "Либърти медия" е променил тези планове.

А още през миналата година стана ясно, че Ф1 е превзета зад гърба на Екълстоун. Американците са се свързали с предишния собственик на надпреварата - фирмата CVC, и когато милиардерът е узнал, всичко вече е било опечено.

Бърни има дял в CVC и продължаваше да гледа на Формула 1 като на семеен бизнес, независимо че отстъпи голямата власт през 2005 г., когато се раздели с контролния пакет акции.

Сега се чакат големи промени. Те няма да се забележат толкова през идния сезон, а най-вече от 2018 г., тъй като новите собственици ще започнат да ги правят през настоящата година. Предстоят много интересни преговори за бъдещето на Формула 1 с Международната автомобилна федерация (ФИА).