С промени в Закона за устройство на територията ГЕРБ ще се опита да спре презастрояването в жилищните комплекси. В последните часове на 43-тото народно събрание бяха приети на второ четене нови текстове, регулиращи строителството върху реституирани парцели във вътрешността на кварталите.

Идеята е следната:

В жилищните комплекси ще могат да се определят нови урегулирани имоти при реституция, но само ако те не засягат терените към съществуващите сгради и евентуалното строителство върху тях е възможно само ако не се нарушават правилата за отстояния със съседните обекти.

Ако това е невъзможно, останалата незастроена част от кварталите, вкл. реституираните терени, ще получат статут на озеленена площ за широко обществено ползване. А собствениците на реституирани терени, в които няма да се позволява строителство, ще се обезщетяват с равностойни общински терени.

Гласуваното предложение бе направено от Александър Ненков, депутат от ГЕРБ, и бе прието в зала с 68 гласа „за” от 74 гласували. Против нямаше, а шестима се въздържаха.

Строителството в жилищните комплекси напоследък води до напрежение между инвеститори и живеещите наблизо, дори предприемачите да разполагат със законно издадени документи от общинската администрация. През последните месеци темата е особено чувствителна в столичния район „Младост”.

След избора на новия кмет Десислава Иванчева (подкрепена от партията на Георги Кадиев „Нормална държава") се стигна до пълно блокиране на строежите както за новите, така и за обектите, по които се работеше. Инвеститори заплашиха, че ще съдят общинските служители за неиздаване на документи в законоустановените срокове. А предприемачи съзряха в проблема политически боричкания между ГЕРБ, които контролират Столичния общински съвет, и новата управа на район "Младост", идваща от една нова, млада и неопитна партия.