Светът днес е претоварен с проблеми. Политиците изглежда са объркани и не знаят какво да правят.

Но няма по-належащ проблем днес от милитаризацията на политиката и новата надпревара по въоръжаване. Спирането и обръщането на това разрушително състезание трябва да бъде наш най-важен приоритет.

Сегашната ситуация е твърде опасна.

Повече войници, танкове и бронирана техника пристигат в Европа. Силите на НАТО и Русия и техните оръжия, които някога бяха разполагани далеч едни от други, сега са все по-близо, сякаш ще стрелят от упор.

Докато държавните бюджети едва финансират основните социални нужди на хората, военните разходи растат. Пари лесно се намират за усъвършенствани оръжия, чиято мощ е сравнима с тези за масово унищожение, за подводници, които само с един залп могат да опустошат половин континент, за ракетни системи, които подкопават стратегическата стабилност.

Полицити и военни лидери звучат все по-заплашителни, а отбранителните доктрини - все по-опасни. Коментатори и телевизионери сега се включват към този войнствен хор. По всичко изглежда, че светът се подготвят за война.

Можеше да e различно

Във втората половина на 80-те години, заедно със САЩ, ние започнахме процес по намаляване на ядрените оръжия и ядрената заплаха. Досега, както Русия и САЩ докладванаха на последната конференция на Договорът за неразпространение на ядрени оръжия, 80% от ядрените оръжия, акумулирани по време на Студената война, са изведени от експлоатация и унищожени. Сигурността на никого не е намаляла, и опасността от започването на ядрена война в следствие на технически проблем или инцидент бе намалена.

Това става възможно преди всичко заради осъзнаването от страна на лидерите на ядрените сили, че една ядрена война е неприемлива.

През ноември 1985 г, на първата среща на върха в Женева, лидерите на Съветския съюз и САЩ обявиха: Една ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена. Нашите две страни няма да търсят военно надмощение. Това изявление бе посрещнато с въздишка на облекчение от целия свят.

Спомням си на среща на Политбюро през 1986 г., на която беше обсъдена доктрината за отбрана. Предложеният проект съдържаше следната формулировка:

"Отговаряме на атаката с всички налични средства."

Членовете на Политбюро се противопоставиха на тази формула. Всички се съгласиха, че ядрените оръжия трябва да служат само за една цел: предотвратяване на война. И крайната цел трябва да бъде един свят без ядрени оръжия.

Разрушаване от омагьосания кръг

Днес обаче ядрената заплаха отново изглежда реално. Отношенията между великите сили вървят от лошо към по-лошо от няколко години насам. Лобистите за трупане на оръжие и военно-промишленият комплекс потриват ръце.

Трябва да се измъкнем от тази ситуация. Трябва да възстановим политическия диалог, целейки се към общи решения и общи действия.

Съществува мнение, че диалогът трябва да се съсредоточи върху борбата с тероризма. Това е наистина важна, неотложна задача. Но като ядрото на нормалните отношения и евентуално партньорство, това не е достатъчно.

Фокусът трябва да бъде отново върху предотвратяването на война, постепенно премахване на надпреварата във въоръжаването, и намаляване на оръжейните арсенали. Целта трябва да бъде да се постигне съгласие, не само върху нивата на ядрените оръжия и техните граници, но също така и по отношение на противоракетната отбрана и стратегическото стабилност.

В съвременния свят, войните трябва да бъдат обявени за незаконни, тъй като нито един от глобалните проблеми, пред които сме изправени, не може да бъде решен чрез война - нито бедността, нито околната среда, миграция, нарастването на населението, или недостига на ресурси.

Направете първата стъпка

Призовавам членовете на Съвета за сигурност на ООН - органът, който носи основната отговорност за международния мир и сигурност - да направи първата стъпка. По-конкретно, предлагам среща на Съвета за сигурност на ниво държавни глави да приеме резолюция, която посочва, че ядрената война е неприемлива и никога не трябва да се води.

Мисля, че инициативата за приемане на такава резолюция трябва да дойде от Доналд Тръмп и Владимир Путин - президенти на двете държави, които държат над 90% от ядрените арсенали в света и следователно носят специална отговорност.

Президент Франклин Рузвелт веднъж каза, че една от основните свободи е свободата от страха. Днес тежестта на страха и стреса от понасянето му се усеща от милиони хора, и основната причина за това е милитаризма, въоръжените конфликти, надпреварата във въоръжаването, и ядрения Дамоклев меч. Избавяне на света от този страх означава да направим хората по-свободни. Това трябва да стане една обща цел. Тогавамного други проблеми ще бъдат по-лесни за разрешаване. Времето за решаване и действане е сега.

Речта на бившия президент на СССР Михаил Горбачов е по време на церемония в Музея на руския импресионизъм в Москва. Превеждаме я от списание Time.