„Ситуацията на границата с Гърция е сериозна тема, която ще наблюдавам ежедневно.“

Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на церемонията по предаване на управлението на ведомството.

Днес стана ясно, че протестиращи гръцки фермери ще се опитат отново да блокират ГКПП "Кулата-Промахон" със земеделска техника (основно трактори). Гръката полиция засега не допуска блокадата.

"Организирането на честни и демократични избори е един от основните приоритети на служебното правителство. Ръководството на „Информационно обслужване“, което е в системата на министерството, ще има задача незабавно да започне подготовка за провеждане на изборите", каза Алексиев.

Той посочи, че през следващите два месеца ще работи активно за запазване на баланса и нормалното функциониране на транспортния сектор, както и за ускоряване на проектите, финансирани с европейски средства. Друга важна задача е извършването на постоянен мониторинг на състоянието на БДЖ, за да не се допускат сътресения в системата на железопътния транспорт.

По време на церемонията по предаване на поста отиващият си министър Ивайло Московски посочи, че оставя секторът стабилен, като продължава да се търси решение за изплащане на задълженията към кредиторите на БДЖ.

„Надявам се политиката на служебния кабинет да не доведе до големи сътресения и негативни резултати за националния железопътен превозвач“, каза Московски.

Той определи Христо Алексиев като добър експерт, който винаги е работил отговорно и с професионализъм. Пожелавам успех на министър Алексиев в тази нелека задача и вярвам, че ще има приемственост в политиките и действията му, допълни Московски.

Очаква се следващата седмица служебният министър да представи по-конкретно задачите и целите в секторите транспорт, информационни технологии и съобщения.