Григор Димитров загуби епичен мач срещу Рафаел Надал на "Аустрелиън оупън" - 2:3 сета, след почти 5-часова битка на централния корт в Мелбърн. Той беше страшно близо за първи път в кариерата си да играе на финал в турнир от Големия шлем, но днес съдбата избра Рафа.

Ето какво каза Гришо на пресконференцията след мача:

"Не е лесно да загубиш така мач. Но аз съм щастлив за доста неща. Ще остана позитивно настроен, с вдигната глава. Със сигурност Рафа заслужава много уважение. Той е голям боец, никога не се отказва. За мен беше чест да играя такъв мач срещу него. Показа ми също така, че съм на правилния път. Опитвам се да приема всички добри неща от този месец в Австралия. Със сигурност ще гледам този мач на видео и ще търся какво може да бъде направено по-добре в бъдеще. Мога да кажа едно: дадох всичко от себе си. Гордея се с това. Гордея се с екипа си, с треньора. С всички, които в този месец се грижиха за мен. Беше напрегнато. Сега можем да си починем малко и да се върнем на работа."

Следва въпрос това ли е бил най-вълнуващият мач в кариерата на Димитров?

"Да, бих го определил като един от тези мачове. Всъщност за пръв път играх повече от 4 часа и половина. Не помня да съм бил на корта повече. Страхотно е. Беше толкова хубаво да съм част от това. За съжаление не свърши, както ми се искаше. От друга страна натрупах огромен опит срещу играч като Рафа. Днес той показа истинското си лице."

А как е успял да се противопостави физически на Надал, който е признал, че е усетил умора в петия сет:

"Добър въпрос. Като цяло се чувствах добре. Дори в края усещах, че имам много енергия. Това е добре. Макар че беше късно през нощта, не ми се доспа, което е добър знак. В отлична физическа форма съм. Щастлив съм, че не получих мускулни крампи или нещо такова, както друг път срещу Рафа. Усетих, че той забавяше темпото си на моменти. Толкова опитен играч е, знае точно какво да направи в такива моменти. Това е ключът. Особено при двете точки за пробив, които имах в петия сет. При първата мислех, че мога да направя по-добър удар. А след това той мина в атака. Така правят великите, знаят кога е дошъл моментът. Той направи изключителен удар."

Не се ли чувства ощетен от съдбата, след като загуби решителния си сервис гейм с помощта на мрежата?

"Ами това е тенисът. Не можеш да контролираш времето, вятъра, линиите... Случва се. Има поне 10 други неща, които можех да направя по-добре в сетовете, но не направих. Няма какво повече да кажа по този въпрос. Опитах да се концентрирам върху играта си и това, което правя на корта. Да, разочарован съм, но не мога да правя някакви трагедии. Това е едва вторият ми полуфинал от Големия шлем. Ще градя върху това. Трябва да извлека всички позитиви от този двубой. Не искам да склоня глава и за секунда точно сега, когато се чувствам добре. И играя добре. Физически съм добре. Въпреки разочарованието мисля за следващите турнири. Това, което ще е трудно в следващите 3-4 дни,  ще е да възприема случилото се, че бях наистина близо. Но трябва да го приема. И същевременно се радвам, че стигнах толкова далеч. Това е страхотно начало на годината. Не се случва толкова често да спечеля 10 мача поред. Искам да си дам повече време, да се справя с това."

На въпроси за мястото си в ранглистата - с 3 места напред, №12 от понеделник, и за статистиката от полуфинала днес, Димитров отговори, че не се вълнува от тези неща, числата не го интересуват. Важна е играта.

Ами това, че в петия сет беше на пет точки от първия си "Гранд слам" финал? Очаквал ли е Надал да не му позволи това със страхотните си удари:

"Разбира се. Така правят великите играчи."

"Имах ясен план за мача. Знаех какво трябва да направя. Знаех, че и при него е така. Той промени начина си на игра срещу мен миналата година в Пекин. Смени малко сервиса си. Почувствах го. Бях много концентриран върху моята си игра. Който и да е от другата страна на корта, си има своите оръжия. Аз също. Как ще си изиграем картите става ясно накрая", каза още най-добрият български тенисист.

Колкото до съперничеството между Федерер и Надал и това, че е бил близо да напише своя история и да попречи на пореден финал между двамата, отговорът на Гришо е следният:

"Кой не иска да създаде история в спорт като този? Разбира се, всички сега очакват финала. Аз със сигурност ще го гледам. Това е удивително съперничество. Но по време на мача никой не мисли за такива неща. Бях фокусиран върху това, което правя. Това правих през целия месец."

А прогноза?

"Виждали сме всякакви сценарии в миналото, когато двамата играят. Не ми е работа на мен да коментирам. Знам просто, че двама от най-великите тенисисти в историята ще се изправят в неделя един срещу друг. И ще е луд и велик мач."

За финал - чувствал ли се е различно сега в сравнение с предишния полуфинал - на "Уимбълдън" през 2014 г.?

"Подобно е. Не бях толкова нервен днес. Бях много нервен около сет и половина на "Уимбълдън". Днес се събудих с мисълта: „Ок, това е още един мач, човече. Стъпка по стъпка.“ Това ми говори и треньорът ми Даниел. Опитваме се да правим това всеки ден", завърши Григор Димитров.