764 общински и държавни училища са закрити през последните 14 години. Това се разбира от писмен отговор на бившия вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева до депутат, получен в последния работен ден на парламента, предаде БГНЕС.

За същия период от време са открити 12 държавни и общински училища.

Основната причина за закриването на 764 училища се оказва демографската криза в страната, считат от Министерството на образоването и науката.

В същото време от ведомството уточняват, че подпомагат т.нар. “защитени училища”, които се намират в планински, полупланински и гранични райони. За "защитено училище” се определя такова, което ако бъде закрито, минимум 10 ученици ще трябва да пътуват над 20 км. до най-близкото съседно школо, както и тези учебни заведения, които ако бъдат закрити, то техните ученици няма да могат да се обучават в най-близкото съседно средищно училище заради невъзможност за изпълнение на здравно-хигиенните изисквания.

Определянето на броя на “защитените училища” става ежегодно с решение на правителството. Проверка на БГНЕС е установила, че за учебната 2016-2017 г., МС е определил 142 училища като “защитени”.