Макар и да победи убедително, Франция не показа играта, която очаквах. Има много промени в стартовия състав на този тим спрямо това, което сме гледали в последните години. Играчи, които вече са достатъчно популярни от изявите си в клубовете, сега имат възможност да направят нещо голямо и за нацията си. В крайна сметка всичко в мача с Хондурас се сведе до представянето на Карим Бензема, в чийто качества едва ли може да има каквито и да е било съмнения.

Играчът, който най-много ме впечатли, е защитникът Рафаел Варан. Той може да се превърне в един от най-силните бранители в света. Много по-добър вариант е от Мексес, Косчелни или дори от опитния Абидал. В първия мач от първенството някак по-ниско от нивото си бе Матуиди. Гризман, който нашумя много, също не бе особено забележим. От друга страна обаче мачът се разви достатъчно добре за Франция и може би това е причината „петлите” да са запазили най-доброто за нататък.

Тяхната група е доста странна на фона на някои други, в които са събрани далеч по-равностойни отбори. 99 процента Франция продължава в елиминациите и от това, което видяхме, не съм оптимист за бъдещото представяне на състава.

Хубавото е, че веднага след Франция - Хондурас гледахме коренно различен мач между Аржентина и Босна. Макар и да му липсваше блясък, този двубой като тактика и стратегия се приближи най-много до това, което по принцип е днес футболът от гледна точка на динамиката.

Но и в този мач големите фигури на „гаучосите” като че не дадоха най-доброто от себе си, а оставиха истинските си възможности за мачовете на истината. Интересен и нестандартен бе ходът на треньора Алехандро Сабела да промени изцяло постройката с включването на двама нови футболисти за цялото второ полувреме. Така напрактика видяхме два различни тима на Аржентина.

Като цяло доста трудно е да се направят генерални оценки дори за отборите, които спечелиха досега в турнира. Със сигурност всеки състав, който има претенции да направи нещо повече от обикновено минаване на групата, ще трябва да покаже далеч по-голяма класа в следващите мачове. Едва тогава ще имаме база за размишления кой какво е готов да направи в турнира.

Записа Жаклин Михайлов

Очаквайте още коментари, специално за Клуб Z, от Станимир Стоилов, Димитър Димитров-Херо и Цанко Цветанов, нашите анализатори по време на "Мондиал 2014".