БСП изпреварва по подкрепа с около 1% ГЕРБ сред избирателите, които са твърдо решени да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Това показват данни от изследване на "Галъп", проведено по телефона сред 816 граждани на възраст над 18 г. Анкетата е направена в периода 27-29 януари, съобщават от агенцията. Статистическата грешка е оценена на плюс-минус 3,5% при 50-процентови дялове.

Според числата БСП има 28,7% покрепа сред решилите да гласуват, а ГЕРБ - 27,6%. Трети са "Обединените патриоти" с 11,9%, следвани от ДПС с 8,2 на сто. Следва партията на бизнесмена Веселин Марешки, а според "Галъп" и Реформаторският блок е над 4-те процента, макар и "на ръба" - 4,3 на сто. Новата партия "Да, България" биха предпочели 2% от решилите да пуснат бюлетина на вота, ДСБ и формация с тяхно участие са с 1,6% подкрепа, твърдят още от социологическата агенция на база на телефонното интервю.

Според "Гапъл" политикът с най-висок дял на доверие през тази зима е президентът Румен Радев. От лятото на 2016-а, когато бе номиниран за президент,  до сега подкрепата му е скочила от 15 на сто на 41 на сто. Изненадващо на второ място е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, чието доверие е пораснало с около 12% от миналата зима насам, показват данните - от 14,2% през зимата на 2016-а до 26,1 в началото на 2017-а. Трета е лидерката на БСП Корнелия Нинова с 24,9%.

Доверието в лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се е движило от 34,2 на сто през лятото на миналата година, през 26% през есента до 24% сега. След нея е Веселин Марешки с 18% подкрепа. Следва бившият лидер на АБВ Георги Първанов.

Сред лидерите от Реформаторския блок с най-висока подкрепа е Петър Москов - 12,6%, следван от колегите си Николай Ненчев и Меглена Кунева - в този ред. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и вождът на "Атака" Волен Сидеров имат по 7,1% подкрепа. Въпреки че според електоралните нагласи "Да, България" изпреварва обединение около ДСБ, Кънев има повече доверие от Христо Иванов. Бившият правосъден министър се нарежда след лидера на СДС Божидар Лукарски с 6,3% подкрепа, твърдят от "Галъп".

Данните от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна – възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“. Данните не са прогноза за изборен резултат, а само отражение на декларативните нагласи. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3,5%.