Без да си дават много усилие, националите на Германия си поиграха с безумно слабия отбор на Португалия, вкараха му 4 гола, пропуснаха още толкова и се прибраха на хладно в съблекалните. Прехвалените звезди на иберийците позволиха на Томас Мюлер да направи като на шега първия хеттрик на Мондиала и даже да бъде сменен 10 минути преди края, за да получи аплодисментите на публиката.

През целия мач португалците, повечето от които играят срещу космически заплати в европейски грандове, изглеждаха като дошли на екскурзия в Бразилия. Даже скромните футболисти от Коста Рика биха се държали по-мъжки срещу твърдите, но абсолютно коректни германци. Кристиано Роналдо бе както винаги с изрядна прическа, но уцелването на противниковата врата този ден очевидно не му се удаваше така лесно, както нанасянето на гел в косата. А муджахидинската брада на Раул Мейрелеш, съчетана с пънкарски гребен, изглеждаше доста бутафорно на фона на показаното от него на терена.

Мюлер вкара за 1:0 от дузпа, след като Марио Гьотце се измъкна в наказателното поле, тромавият Жоао Перейра го фаулира, получи си жълтия картон и след малко вратарят Руи Патрисио с тъжно изражение вадеше топката от мрежата си. Вместо да се вземат в ръце, португалците съвсем оплетоха крака. В 32-ата минута якият Матс Хумелс бе изпуснат при корнер и на г-н Патрисио пак му се наложи да погледне мрачно към терена откъм вътрешната страна на голлинията.  

Отчаяният опит на треньора Пауло Бенто да събуди играчите си бе обречен на неуспех - те просто не знаеха на кой свят се намират. В 34-ата минута иначе напереният играч на "Ман Юнайтед" Луиш Нани получи идеален дълъг пас и напредна, но пасът му към Кристиано Роналдо беше безобразен и Кристиано му каза нещо, което добре, че не се чу по телевизията. Само 3 минути по-късно бразилският португалец Пепе си изкара изключително тъп червен картон. Прославеният с грубиянщините си защитник на "Реал"-Мадрид първо спря с шамар в лицето връхлитащия Томас Мюлер, а после, докато немецът още си наместваше челюстта, седнал на тревата, Пепе му удари отгоре надолу и една глава за всеки случай. 

Изгонването му очевидно беше краят на Португалия в този мач, оставаше да се види още колко гола ще реализират момчетата на треньора Йоаким Льов. Още преди края на първото полувреме Томас Мюлер вкара за 3:0, след като Бруно Алвеш игра махаленски в наказателното поле.

До края немците (ако могат да бъдат наречени така и Сами Кедира, Месут Йозил, Жером Боатенг, Лукаш Подолски и Шкодран Мустафи, както и невлезлият в игра ветеран Мирослав Клозе) владееха топката, подаваха си точно и вървяха напред. Португалците се опитваха да уцелят топката, подаваха си грешно и през повечето време тичаха назад. Междувременно Мюлер оформи хеттрика си, а на германския вратар Мануел Нойер така му доскуча, че десетина минути преди края реши сам да си създаде работа, като построи стена от един човек срещу пряк свободен удар на Кристиано. И то стена от най-ниския играч на терена - Филип Лам. Роналдо се засили, шутира и... уцели Филип Лам.

Това очевидно изнерви докрай Нойер и в 90-ата минута той повтори упражнението, но този път за разнообразие със стена от двама. Кристияно стреля, Мануел плонжира красиво и изби топката. След което се изправи и повдигна леко рамене, сякаш казваше: "Е, не беше лошо и аз да свърша малко работа днес, нали?"