Площад "Виктория" в центъра на румънската столица Букурещ и тази нощ бе арена на протести. Този път се стигна и до сблъсъци с полицията, според различни местни източници ранените са около 100 души.

Причината за протестите - решението на правителството от вторник да декриминализира група корупционни престъпления в полза на политици, кметове и лидера на управляващата Социалдемократическа партия. Една от законовите поправки слага минимум от 44 000 евро при злоупотреби с публични средства, за да се води съдебен процес срещу даден политик. Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение.

Протестите в Букурещ тази нощ може да се окажат най-масовата проява на недоволство в Румъния след падането на комунизма в края на 1989 г., анализират медиите. Според очевидци снощи след 20,30 ч. пред сградата на правителството на площад "Виктория" е имало над 100 000 души. Според местни медии е ставало дума за 250 000 души по улиците на столицата и в страната.


Хората носеха плакати "Не се страхувайте, страната се събуди!" и "Нощ след нощ ще искаме справедливост". Репортери съобщават за скандирания "Село от глупаци пише законите в Румъния", "Крадци!", "Долу комунистическото правителство", "PSD е червена чума".
 

Според медиите в Румъния напрежение по време на протеста не е имало до полунощ. След това обаче е имало сблъсъци първо между силите на реда и привърженици на клуба "Динамо"-Букурещ, които излизали от хандбален мач със "Стяуа", съобщи телевизия Digi24. Резултатът - провокациите на запалянковците, които започнали да замерят с бутилки, камъни и горящи факли органите на реда. В отговор протестът е бил разпръснат със сълзотворен газ, сблъсъци с жандармерията и нападение срещу мирно протестиращите от страна на привърженици на "Динамо" (Букурещ). Има ранени, но не е ясно дали това е резултат от действията на полицията или на провокаторите - данните са противоречиви. 

На сутринта след масовия протест тази нощ румънският министър на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка, защото така му диктува съвестта, предаде агенция „Аджерпрес”.

Във фейсбук Жиану посочва, че е разсъждавал върху етичността на по-нататъшните си действия и за това как ще погледне детето си в очите и какво ще му каже след години. „Да му кажа, че баща му е бил един страхливец и е гарантирал действия, които не споделя, или е избрал да излезе с вдигната глава от история, която не е негова”, описва избора си Жиану.

В сряда Брюксел предупреди Букурещ да не смекчава антикорупционното си законодателство.

 

В първия протест срещу правителствените намерения с указ да се намалят наказанията за корупция и да има амнистия на служители участва и президентът на Румъния Клаус Йоханис.

 

Шест западни държави разкритикуваха решението на румънското правителство, предаде Ройтерс.

Общата позиция изразиха посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия. Те разпространиха рядко срещан в международните отношения съвместен документ. В него се казва, че решението може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните партньорства на страната. Тази стъпка може само да разклати репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на ЕС и НАТО, предупреждава "шесторката".

Чуждестранните инвеститори в Румъния недоумяват и са обезпокоени от начина, по които се развиват нещата в страната, пише сайтът "Зиаре". Американската търговска камара в Румъния публикува съобщение, в което изразява дълбокото си разочарование:

"Приемането по непрозрачен начин на този нормативен акт въпреки становищата и препоръките, изразени от компетентните институции, дискредитират правителството и изпращат силен сигнал за недоверие и несигурност както във вътрешен, така и във външен план."

Висшият съвет на магистратурата (ВСМ) на Румъния е сезирал Конституционния съд относно начина на приемане на промени в наказателното законодателство. Според ВСМ поредицата събития, довели до приемането на извънредното постановление, са заплаха за правовата държава.