Доналд Тръмп изригна и срещу Австралия.

Новоизбраният президент на САЩ нападна в туитър споразумение, сключено при предшественика му Барак Обама, предвиждащо страната да приюти хиляди нелегални имигранти от Зеления континент.

"Можете ли да повярвате? Администрацията на Обама се е съгласила да приеме хиляди нелегални имигранти от Австралия. Защо? Ще проуча тази глупава сделка!", написа той.

 

В Австралия пристигат с лодки много имигранти най--вече от Индокитай, Индонезия, както и от бедните страни в Океания от рода на Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и други.

Откакто стана президент, Тръмп извади САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), обяви, че ще построи стена по цялата граница с Мексико и забрани за определен период имиграцията в САЩ на граждани на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Междувременно клетва положи новият държавен секретар Рекс Тилърсън. Очаква се той да бъде един от хората, които най-яростно ще защитават политиката на Тръмп. Кандидатурата му бе одобрена вчера от Сената.

"Този човек се ползва с уважение в цял свят. Сега обаче започва най-важното му пътешествие", каза Тръмп.

Още днес Тилърсън ще проведе първата си среща като държавен секретар. Той ще приеме германския външен министър Зигмар Габриел, за когото този пост също е нов. Той стана първи дипломат на Берлин едва миналата седмица.

Около кандидатурата на Тилърсън имаше редица спорове. Причина бе близкото му приятелство с руския президент Владимир Путин. Като изпълнителен директор на петролния гигант "Ексон Мобил" Тилърсън е сключвал сделки с Русия. Той е удостоен от Путин с Орден на дружбата.