Дали е чиста случайност, че след телефонния разговор на Владимир Путин с президента Тръмп проруските сили в Украйна започнаха най-голямото си от много месеци насам настъпление? Кой знае защо се съмняваме в това. По-скоро падащите върху позициите на украинската армия ракети "Град" и артилерийските снаряди са проверка на новия президент с цел сондиране - ще се поддаде ли на натиска  на Москва?

По време на телефонния си разговор Тръмп и Путин отделиха малко време за Украйна. Официалните лица ни разказаха, че Тръмп нарекъл това "труден въпрос", а след това преминал към друга тема. Белият дом също така не разпространи президентски указ за внезапна отмяна на американските санкции срещу Москва, които бяха въведени заради руското нахлуване в Крим и Източна Украйна, макар за него да се носят постоянно слухове. Възможно е това да е свързано с онзи отпор, който даде в петък на Тръмп британската премиерка Тереза Мей, а също така и високопоставени конгресмени републиканци.

Изглежда, Путин е бил разочарован и е усетил необходимостта някак си да побутне другата страна. А може би е искал да провали срещата в понеделник между украинския президент Петро Порошенко и германската канцлерка Ангела Меркел, която подкрепя Киев най-активно от всички на Запад. Така или иначе бездействащите няколко седмици руски оръдия в неделя внезапно отново започнаха да гърмят около контролирания от правителствените войски град Авдеевка, който се намира на север от държания от сепаратистите Донецк. Малко след това започна обстрел на град Мариупол на юг. Това е важен пристанищен град на брега на Азовско море, който е под контрола на правителствените сили. Ето един от признаците, че настъплението се води сериозно и се командва от Кремъл - украинските войници и цивилното население масово получават SMS-и със заплахи, което е типично за руските части за радиоелектронна борба.

Русия напълно предсказуемо обвини за подновяването на бойните действия Украйна, а украинското командване признава, че през последните седмици правителствените войски са се придвижили напред по ничията територия, намираща се на допирателната линия между страните. Но Порошенко, на когото се наложи да прекъсне посещението си в Германия, едва ли има причини да започва поредната серия военни действия на изток, където последните две украински настъпления завършиха с разгромни поражения. Украинската икономика показва признаци на подем. През 2016 г. там бе фиксиран положителен ръст, докато в Русия се запазва рецесията. Украйна бавно постига успехи в икономическите и управленските реформи. А подновяването на бойните действия създава заплаха за тези успехи.

Изглежда, това е една от целите на Путин. Втората му цел е да склони Тръмп към отстъпки, за които се бори Москва. Това е не само вдигането на санкиите, но и признаването на руската зона на влияние, която обхваща Украйна. А в замяна какво? Путин предлага сътрудничество в борбата с "Даеш" ("Ислямска държава") в Близкия изток, което Тръмп неведнъж похвали. Но сред целите на Путин е и руско-американско военно сътрудничество. С други думи, в рамките на предлаганата от него сделка Путин ще получи и едното, и другото.

Ако Тръмп се съгласи с това, Путин ще постигне третата си цел, като отслаби глобалното влияние на Америка в полза на Русия. Това се опитват да кажат на Тръмп лидерите на Конгреса - такива като сенатора Джон Маккейн. Това нагледно показва и историята на отношенията на Путин с двамата последни американски президенти. Ако Белият дом игнорира това, сред загубилите ще бъде не само Украйна.

------

* Коментарът е редакционен.