"Имаме една среда, в която няма правила."

Така служебният министър Илко Семерджиев описа състоянието на здравеопазването в ефира на Нова телевизия.

Според него лекарите не могат да работят нормално и има проблеми в обслужването на пациентите. Причината - нормативният хаос в системата.

Семерджиев бе още по-твърд в позицията си срещу системата за пръстови отпечатъци, въведена от предшественика му Петър Москов, които според него били въведени извън законовата норма. Той твърди, че разходите са се увеличили. Москов - пък че са спестени пари.

"За първия месец на 2017 г. има 50 млн. лева свръхразходи, а през февруари ще бъдат платени още 20 млн. надлимитни разходи", каза още служебният министър. "Заради някакви фалшиви иконоимически обосновки на пръстовия отпечатък, ние влизаме с минус 72 млн. още в началото на 2017 г"

По негови думи тази година дефицитът може да достигне 250 млн. лева.

Семерджиев подчерта, че в ЕС практиката е да се ползва електронна здравна карта, защото в нея може да се съхранява пълно досие на пациенти, което ще доведе до намаляване на разходите. С пръстовите отпечатъци пък се блокира трансграничното движение на медицинска информация, особено в ЕС.

"Все още не се знае колко ще струва въвеждането на електронната здравна каса, но това ще отнеме дълго време", призна той.

Коментирайки своя метод на работа, Семерджиев пак атакува предшественика си:

"Аз не съм Петър Москов, аз не командвам."